Symetralne trójkąta
6latek:

Twierdzenie :
Trzy symetralne boków trójkąta przecinają sie w jednym punkcie
Punkt ten jest środkiem okręgu opisanego na trójkącie
Dowód:
F,D,E, środki odcinków AC,AB,BC
prosta e−symetralna boku AB
prosta d− symetralna boku BC
prosta f−symetralna boku AC
W trójkącie ABC każdy punkt symetralnej boku AB jest równoodległy od punktu A i punktu B ata
ABC
Także każdy punkt symetralnej boku BC jest równoodległy od punktu B i punktu C
Żadne dwa boki trójkąta ABC nie są równoległe stąd tez boki Ab i BC się przecinają
W związku z tym jeśli dwie proste się przecinają to także prostopadłe do nich się przecinają
Więc symetralne boku Ab i BC przetną sie w pewnym punkcie O
Mamy OA=OB i OB=OC
Z równości tych wynika że punkt O także należy do symetralnej boku AC
Punkt O jest równoodległy od A,B i C to OA=OB=OC=r stad wnosimy że jest także środkiem
okręgu opisanego na trójkącie
6latek:

Teraz mam inny dowód
Twierdzenie :
Proste na których leżą wysokości trójkąta przecinają się w jednym punkcie zwanym ortocentrum
trójkąta
Dowód
Przez wierzchołki A B i C trójkąta ABC prowadzimy proste równoległe do przeciwległych boków
Powstanie trójkąt DEF w którym punkt A jest środkiem boku EF, punkt B jest środkiem boku FD i
punkt C jest środkiem boku DE
Wysokości trójkąta ABC leżą na symetralnych boków trójkąta DEF
Symetralne dowolnego trójkąta przecinają się w jednym punkcie stąd wniosek że także wysokości
trójkąta ABC przecinają się w jednym punkcie