Równanie w liczbach całkowitych
Tao Cat Agent :
Podaj wszystkie pary liczb całkowitych spełniających równanie
(2y−2x−1)(2y+2x+1)=3
Pisze że 3=1*3 lub 3=3*1 lub 3=(−1)*(−3) lub 3=−3*(−1)
2y−2x−1=1 i 2y+2x+1=3
2y−2x=2 i 2y+2x=2
y−x=1 y+x=1 stąd x=0 i y=1 para (0,1)
2y−2x−1=3 i 2y+2x+1=1
2y−2x=4 i 2y+2x=0
y−x=2 i y+x=0 stad x=−1 i y=1 czyli para (−1,1)
te pary zgadzają mi się z odpowiedziami czyli dobra strategia . Reszta tylko do obliczenia
Teraz też zrozumiałem to zadanie gdzie było obliczyć w liczbach całkowitych równanie
xy+x+y=0
czyli tak musimy pogrupować żeby po lewej stronie dostać postać iloczynową
Tam też wredulus podał inny sposób rozwiązania
15 lip 09:52
.:
a możesz podać link bo mam sklerozę i nie pamiętam co Ci pokazywałem wtedy
15 lip 11:57
.:
ja ewentualnie bym się bawił w taki sposób:
(a − b)*(a + b) = 3 ; gdzie a = 2y ; b = 2x + 1 oraz a,b ∊ Z
a2 − b2 = 3 −−−> a2 = 4 ; b2 = 1 −−−> a = ± 2 ; b = ± 1 −−−> y = ±1 ; x = −1 ∨ x = 0
i masz pary liczb: (−1,−1) ; (−1,1) ; (0,−1) ; (0,1)
15 lip 12:02
.:
jedyny 'słaby punkt' to "skąd wiemy", że a2 = 4 i b2 = 1 będzie jedynym rozwiązaniem tego
równania
a to się sprowadza do faktu "jak wygląda różnica kwadratów kolejnych liczb naturalnych" (odp.
różnice te będą kolejnymi liczbami naturalnymi nieparzystymi).
15 lip 12:07
15 lip 12:58