Równania
Erche:
Jak podejść do takich zadań
Podaj wszystkie pary liczb całkowitych które spełniają równanie
a) xy+x+y=0 i b )2xy−6x−y=0
Wskazówka : Do obu stron równania dodaj taka liczbę aby lewą stronę równania można było
przedstawić w postaci (ax+b)(cx+d)
9 lip 21:19
misia:
To są równania diofantyczne
Doprowadzamy do rozkładu na czynniki
a) xy+x+y+1=1 i x, y∊ℤ
x(y+1)+(y+1)=1
(x+1)(y+1)=1 = 1*1= (−1)*(−1)
x+1=1 i y+1=1 lub x+1=−1 i y+1= −1
x=0 i y=0 lub x= −2 i y= −2
(0,0) , (−2.−2)
b) mnożymy obustronnie / *2
i dodajemy do obu stron +6
dokończ....
9 lip 21:43
misia:
lub ( jeszcze łatwiej)
w b) dodaj obustronnie +3
9 lip 21:53
Erche:
Dobrze.
Gdzie o tych rownaniach poczytać?
Teraz czytam z podrecznika do klasy 2 o wielomianach symetrycznych
9 lip 22:03
10 lip 06:42
Tao Cat Agent :
Dzień dobry ABC
Mam tą książkę . Właśnie próbowałem zrozumieć drugi sposób rozwiązywania równań w liczbach
całkowitych . Już wiem
A tak przy okazji mam pytanie . Mam bana (ale nie wiem dlaczego ) i nie mogę zamieszczać wpisów
na Google Chrome
Trochę mnie to irytuje .
11 lip 14:08
:
Inaczej:
xy+x+y=0
x(1+y)=−y
Prawa strona jest całkowita gdy 1+y=1 lub 1+y=−1
13 lip 12:18