matematykaszkolna.pl
Trójkat Erche: rysunek W trójkącie równoramiennym ABC o podstawie AB =5p[10} poprowadzono wysokośc AD na ramie BC, . Z punktu D poprowadzono prostopadłą do AC przecinająca AC w punkcie M AM=9 . Oblicz ramie trójkata Wskazówka : Skorzystaj z podobieństwa trójkatow (nie umiem podobieństwa ani Talesa emotka, a nastenie z twierdzenia o kwadracie przeciwprostokatnej (Pitagorasa umiem
7 lip 19:41
Erche: Tu proszę o rozwiązanie, a ja się zabiorę w końcu za to podobieństwo
7 lip 21:22
wredulus_inno_komputerowy: rysunek mamy 5 niewiadomych ... szukamy 5 równań. mamy trzy od razu (tw. Pitagorasa: a2 + b2 = d2 c2 + e2 = (510)2 d2 + 92 = e2 kolejne to skorzystanie z tego, że to trójkąt równoramienny: 9 + a = b + c no to brakuje nam jednego równania i nie bardzo jest coś do 'wyciśnięcia' więc spójrzmy jak się prezentuje kwestia kątów (zaznaczamy od wierzchołka C i 'schodzimy coraz niżej' i korzystamy głównie z sumy kątów w trójkącie). No i mamy dwa trójkąty o tych samych kątach (cecha podobieństwa KKK). Co za tym idzie − wiemy, że ich boki 'trzymają proporcję' pomiędzy sobą (czyli jeżeli zapiszemy e = k*b dla jakiegoś 'k', to dla tego samego 'k' będzie d = k*a oraz 9 = k*d) No to mamy z tego ostatnie potrzebne nam równanie, którą proporcję wybierzesz tutaj jest bez większej różnicy, osobiście bym polecał brać:
d a 

=

(czyli że stosunek pomiędzy przyprostokątnymi jest sobie równy)
9 d 
−−−> d2 = 9a ale równie dobrze mógłbyś tutaj wrzucić każdą inną proporcję na podstawie tego podobieństwa ... istotne aby wykorzystać tylko te 'niewiadome' które już mamy, aby utworzyć piąte równanie. I teraz już Tobie pozostawię dalsze 'pocenie się' z rozwiązaniem tego układu pięciu równań z pięcioma niewiadomymi. Ja zbyt wielki leń jestem, aby do tego siadać
8 lip 07:34
wredulus_inno_komputerowy: przy okazji −−− spójrz na objaśnienie podobieństwa trójkątów: https://matematykaszkolna.pl/strona/531.html
8 lip 08:16
Erche: Dziękuje za pomoc. W nocy zacząłem czytać z książki z podstawówki (z klasy 7) o tym podobieństwie i zobaczę dzisiaj do podręcznika z klasy 8 Odeśpię trochę noc i wezmę sie za ten układ
8 lip 08:54
Erche: Sporo liczenia ale wyszło mi tak 9+a=25 lub
 25 
9+a=

(1+37)
 18 
8 lip 19:30
kasia: rysunek
8 lip 19:35
Erche: kasia emotka troche dla mnie magia w tym momencie
8 lip 19:56