dowód w geomterii
pytanie: Wykaż że jeżeli środkowa i wysokość poprowadzona z jednego wierzchołka w trójkącie dzielą kąt
przy tym wierzchołku na trzy równe części to trójkąt jest prostokątny
było takie zadanie ale nie rozumiem z rysunku czemu zakładali dlaczego środkowa |CS|=|SB|?
https://matematykaszkolna.pl/forum/373475.html
Mila:
Z własności dwusiecznej kąta.
CS− dwusieczna kąta DCB
Punkt S jest jednakowo odległy od ramion kąta
ΔSEB − trójkąt ekierkowy⇒β=30o
stąd |∡DCB|=60o⇔α=30o zatem 3α=90o⇔
ΔACB jest trójkątem prostokątnym.