jak to wykazać proszę podpowiedzcie
BB: Wykaz że jeżeli środkowa i wysokość poprowadzona z jednego wierzchołka w trójkącie dzielą kąt
przy tym wierzchołku na trzy równe części to trójkąt jest prostokątny
10 kwi 22:45
Eta:

Dopisz odpowiednie komentarze do rys.
.............................
w ΔDSC 2α+α=3α=90
o=|∡ACB|
c.n.w
10 kwi 23:03
pytanie: było takie zadanie ale nie rozumiem z rysunku czemu zakładali dlaczego środkowa |CS|=|SB|?
23 lut 18:50
pytanie: albo skąd wynika że rójkąt ASC jest równoboczny
23 lut 18:52
Eta:

Tym razem tak:

1/ ΔACS równoramienny
| | h | | a/2 | |
2/ z tw. o dwusiecznej w ΔADB: |
| = |
| ⇒ b= 2h |
| | b | | a | |
3/ β= 90
o−2α
| | h | | 1 | |
sinβ= |
| = |
| to β= 30o |
| | 2h | | 2 | |
2α= 60
o ⇒ α=30
o
to | AS|= |BS|=a
3α=90
o
ΔABC−− prostokątny
23 lut 19:54
pytanie: dzięki tw. o dwusiecznej mi rozjaśniło
23 lut 20:16
pytanie: chociaż nurtuje mnie jaka własność była użyta wcześniej lub jakie inne sposoby są na to zadanie
23 lut 20:20
Eta:
Z twierdzenia :
Wykaż, że jeżeli długość środkowej jest równa połowie długości boku
do którego została poprowadzona , to trójkąt jest prostokątny
23 lut 20:51
pytanie:

Tak ale chodzi mi o wcześniejszy etap. Tak się zastanawiam czy bez twierdzenia o dwusiecznej
β=90−α
γ=90−2α
δ=90+α
∡ASE = β
∡ESB = 2α
b=
12a
coś nie podpisało katów:
∡ACD = β = ∡CSA
γ= ∡SBA
δ=∡ASB
23 lut 21:25
pytanie: a dobra już mam.
trjkąty CDA i SEA sa przystające cecha KBK i w SEW można od jednej zmiennej uzależni bok i
dostac katy
23 lut 21:34
pytanie: *w SEA można od jednej zmiennej uzależnić bok i też wyjdzie

pozdrawiam
23 lut 21:35
pytanie: *w SEB można od jednej zmiennej uzależnić bok z tw. Pitagorasa bo |SE|=1/2a
23 lut 21:49