równanie stycznej do okręgu
duo: Wyznacz równanie stycznej do okręgu x2+y2+4x−2y−5=0 prostopadłej do prostej y=−1/3x−2/3.
Proszę o pomoc
7 gru 17:39
.:
1. zapiszmy inaczej równanie okręgu:
x2 + 4x + 4 + y2 − 2y +1 − 10 = 0
(x+2)2 + (y−1)2 = 10
2. Styczna ma być prostopadła, to znaczy, że ystycznej = 3x + b
3. I możemy po prostu wstawić to do równania okręgu i zobaczyć kiedy równanie będzie miało
tylko jedno rozwiązanie (będzie to dla dwóch 'x')
7 gru 17:42
.:
3. alternatywnie −−− prowadzimy yśrednica = −1/3x + b tak aby przechodziła przez środek
okręgu. Jej przecięcie z okręgiem da nam punkty przecięcia z okręgiem, które będą odpowiadały
punktom styczności szukanych stycznych
7 gru 17:44
7 gru 17:58