matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
geometria analityczna
Rebellion:
Wyznacz równanie stycznej do okręgu x
2
+ y
2
+ 4x − 2y − 5 = 0 prostopadłej do prostej y = −
1
3
x −
2
3
2 gru 23:24
Mila:
x
2
+ y
2
+ 4x − 2y − 5 = 0 ⇔ (x+2)
2
−4+(y−1)
1
−1−5=0 (x+2)
2
+(y−1)
2
=10 S=(−2,1), r=
√
10
1
2
Prostopadła do y=−
x−
3
3
s : y=3x+b⇔3x−y+b=0 Odległość S=(−2,1) od prostej stycznej jest równa promieniowi
I3*(−2)−1*1+b|
d(S,s)=
=
√
10
⇔
√
3
2
+1
2
|b−7|=10 b=17 lub b=−3 s: y=3x+17 lub y=3x−3
2 gru 23:39
Eta:
https://matematykaszkolna.pl/forum/363301.html
3 gru 00:15
5-latek:
3 gru 00:15
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick