geometria analitycna
Rebellion: Dane są punkty A(2,0), B(0,−4) oraz punkt C o pierwszej współrzędnej równej 1
należący do prostej
y=ax. Dla jakich wartości parametru a pole trójkąta ABC jest równe 5?
Proszę o wszystkie obliczenia i wytłumaczenie, z góry dzięki!
2 gru 23:16
Eta:

|AB|=
√16+4=2
√5
prosta AB : y=2x−4 w postaci ogólnej AB: 2x−y−4=0
C∊y=ax i x=1 ⇒ C(1,a)
P(ABC)=0,5*|AB|*h
AB= 5 ⇒h
AB=
√5
h
AB =
√5−−− to odległość punktu C(1,a) od prostej AB
zatem
| |2*1−a−4| | |
| = √5 ⇒ |a+2|=5 ⇒ a=3 v a= −7 |
| √22+12 | |
C
1(1,3) , C
2(1−7)
Odp: a=3 lub a= −7
==============
3 gru 00:09
Eta:
Rebellion wrócił z zabawy Andrzejkowej
i przypomniał sobie,że ma zadania nierozwiązane
Rano wstanie, przepisze gotowce ...........
3 gru 00:14
Rebellion: wcale nie xd
3 gru 11:18