czy da sie wykonac to zadanie bez twierdzen,jedynie tales , pola i podobienstwo?
stasta: Dany jest trójkąt ABC. Na bokach AC i BC tego trójkąta leżą odpowiednio punkty L i K. Odcinki
AK i BL przecinają się w takim punkcie M, ze pola trójkątów AMB, KLM i KMB są równe
odpowiednio 144, 12 oraz 36. Oblicz pole trójkąta ABC.
25 maj 23:53
Mila:
Da się, dość prosto. Do jutra
26 maj 00:30
26 maj 04:19
M:
26 maj 19:09
Mila:

1)
| LM | | 12 | | 1 | |
| = |
| = |
| − Δ o takiej samej wysokości.⇒ |
| MB | | 36 | | 3 | |
2)
P
LMC=x, P
KMC=y
W Δ CLB:
| x | | LM | | x | | 1 | |
| = |
| ⇔ |
| = |
| ⇔ |
| y+36 | | MB | | y+36 | | 3 | |
3x=y+36⇔
y=3x−36
3) W ΔAKC:
4y=x+48
4)
4*
(3x−36)=x+48
12x−144=x+48
11x=192
| | 192 | | 180 | |
y=3* |
| −36=U{576−396}= |
| |
| | 11 | | 11 | |
5)
===================
Sprawdzaj rachunki
26 maj 20:23
Mila:
II sposób: reguła wyprowadzona przez jednego Pana Matematyka, znajdziesz w internecie.
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| = |
| + |
| |
| Δ | | 144 | | 144+48 | | 144+36 | |
26 maj 20:27
Mila:
chichi pokazał jeszcze inny sposób, może tu spojrzy
27 maj 16:13
chichi:
sposobów innych jest dużo. nie wiem, o który Ci chodzi @
Milu?
27 maj 19:41
Mila:
Też nie pamiętam, ale był krótki

Pozdrawiam, jak sesja, już są zerówki?
27 maj 20:16
chichi:
sesja zaczyna się za cirka 2tyg. mam jeden egzamin ustny i już tylko obrona magisterki
28 maj 16:48
28 maj 16:54
chichi:
dziękuję, wszystkiego dobrego i dużo zdrówka
28 maj 21:01
Mila:
28 maj 22:06
Bogdan:

Zostałem tutaj zacytowany, korzystam więc z tej okazji i wracam do tematu.
Długości: |MK| = a, |AM| = ka, |ML| = b, |BM| = nb,
Pola: P
LMK=P, P
AML=kP, P
BMK=nP, P
ABM =knP, P
LMC=P
1, P
MKC=P
2
Rozwiązanie zadania:
| | k(n+1) | | n(k+1) | |
kP+P1=kP2 i nP+P2=nP1 ⇒ P1= |
| i P2= |
| |
| | kn−1 | | kn−1 | |
| | kn(k+1)(n+1) | |
Pole trójkąta ABC: PABC=P1+P2+kP+nP+knP ⇒ PABC = |
| P |
| | kn−1 | |
| | 4*3*5*4 | | 2880 | |
W podanym zadaniu jest k=4 i n=3 i P=12: PABC= |
| *12= |
| |
| | 4*3−1 | | 11 | |
Dodatkowo:
| | (k+1)(n+1) | | 5*4 | | 240 | |
PLKC= |
| = |
| *12 = |
| |
| | kn−1 | | 11 | | 11 | |
P
ABKL=(k+1)(n+1)P = 5*4*12=240
Jeśli k = n to czworokąt ABKL jest trapezem i wtedy P
ABKL=(k+1)
2P
29 maj 20:52
Mila:
29 maj 21:48
Mila:
Ładny wzór na pole ΔABC.

Właśnie o to pytałam
chichi.
29 maj 22:11
30 maj 15:32
Bogdan:
| | (k+1)(n+1) | |
Chochlik połknął P jeszcze w jednym miejscu, uzupełniam: PLKC = |
| P. |
| | kn−1 | |
Dziękuję
Mila i pozdrawiam
30 maj 16:00
Mila:
30 maj 18:01