Podobieństwo trójkatów
Klaudzix: Dany jest trójkąt ABC. Na bokach AC i BC tego trójkata leżą odpowiednio punkty L i K. Odcinki
AK i BL przecinają się w takim punkcie M, że pola trójkatów AMB, KLM, KMB są równe odpowiednio
364,26 oraz 52. Oblicz pole trójkata ABC.
9 kwi 03:01
Bogdan:

Pola trójkątów:
P
KMB = 52 i P
KLM = 26 ⇒ |BM| = 2|LM|
P
AMB = 364 i P
KLM = 26 ⇒ |AM| = 7|MK|
2P
AML = 364 ⇒ P
AML = 182
P
LMC = P
1 i P
MKC = P
2
2P
1 = P
2 + 52 i 7P
2 = P
1 + 182 ⇒ P
1 = 42 i P
2 = 32
Pole P
ABC = 182 + 364 + 52 + 42 + 32 = 672
9 kwi 12:47
Klaudzix : Dzięki

A jeszcze mam pytanko, dlaczego w tym przypadku jak liczymy stosunek długości boków,
a mamy podane Pola, których skala jest podniesiona do kwadratu, to czy stosunek boków nie
powinien być pomnożony przez kwadrat skali?
9 kwi 13:51
Bogdan:

W zadaniu nie ma podobnych trójkątów.
| 1 | | 1 | |
PKLM = |
| ah i PKMB = |
| *2ah ⇒ PKMB = 2PKLM |
| 2 | | 2 | |
9 kwi 14:58
Klaudzix : Rozumiem, dzięki wielkie jeszcze raz
9 kwi 15:15