proszę o rozwiązanie
Ania: Na koncert rockowy sprzedano 3800 biletów numerowanych kolejnymi liczbami:
1, 2, 3 , ..., 3800.
Osoba z biletem o numerze 1 była uprawniona do odbioru darmowej koszulki i czapeczki.
Następnie co 126 bilet (w kolejności ich numeracji) upoważniał do odbioru darmowej koszulki
, a co 84 bilet upoważniał do odbioru darmowej czapeczki.
To znaczy, że do odbioru darmowej koszulki upoważniały bilety o numerach: 1, 127, 253 itd
. Do odbioru darmowej czapeczki upoważniały bilety o numerach: 1, 85, 169 itd.
Oblicz, ilu uczestników tego
koncertu było upoważnionych do odbioru zarówno darmowej koszuli jak i darmowej czapeczki.
7 maj 16:15
7 maj 16:29
wredulus_pospolitus:
I w tym przypadku zastanów się jak zmienić sposób wykonania zadania przez autora tamtego postu,
tak aby uzyskać prawidłową odpowiedź (czyli taką jak ze sposobu który ja tam podałem).
7 maj 16:32
wredulus_pospolitus:
I jak już to zrobisz to zastanów się jeszcze nad tym jak zrobić wersję:
Co 126 dostaje koszulkę, począwszy od numeru 126 ... a co 84 czapkę, począwszy od numeru 84.
Jak dla tej wersji podejść do problemu aby można było wykorzystać przedstawione tam metody.
7 maj 16:36
Ania:
jeżeli wykonam podobnie to wynik nie daje liczby całkowitej
NWW(126 , 84 ) = 252
3800 : 252 ≈ 15,07
7 maj 17:11
. :
Przeczytaj co było napisane w tamtym poście.
Wiesz co to sufit / podłoga z wartości?
7 maj 17:49
Fik: To zadanie z ósmej klasy
7 maj 18:24
wredulus_pospolitus:
@Fik −−− rozumiem, że jest to zadanie z 8 klasy podstawówki. Co więcej ... jest to zadanie z
któregoś egzaminu 8−klasisty.
Natomiast pojęcie "podłoga" i "sufit" może (a raczej −−− powinno) być jej znane.
7 maj 18:31
wredulus_pospolitus:
@Aniu −−− i jaki ostatecznie wynik Ci wyszedł
7 maj 23:26
wojtek:
252,504,756,1008,1260,1512,1764,2016,2268,2520,2772,3024,3276,3528,3780
8 maj 09:35
wredulus_pospolitus:

Wojtek
wypisałem kolejne wielokrotności liczby 252, ale nadal nie rozwiązany jest problem ... a co
gorsze −−− Twój post zasugeruje BŁĘDNY wynik autorce tego tematu.
8 maj 10:33
wredulus_pospolitus:
wypisałeś*
8 maj 10:33
S: Zbiór osób które otrzymają oba przedmioty według ich numeru w kolejce:
X = {1,252,504,756,1008,1260,1512,1764,2016,2268,2520,2772,3024,3276,3528,3780}
|X| = 16 − odpowiedź
8 maj 13:28
wredulus_pospolitus:
@S / @wojtek −−− zły zbiór
1 , 25
3 , 50
5 , ... itd.
8 maj 13:39
Ania: to jest zadanie z próbnego
Próbny Egzamin Ósmoklasisty
z Matematyki Zestaw przygotowany przez serwis zadania.info 3 maja 2025
zad 16
9 maj 13:54
. :
Czy już wiesz jak to rozwiązać i rozumiesz rozwiązanie?
9 maj 14:05