mat
mat: Na festyn wpuszczano uczestników jednym wejściem. Pierwszy wchodzący otrzymał i sok i ciastko.
Następnie co szósty wchodzący otrzymał sok, a co dziesiąty ciastko. Na festyn przyszło 450
uczestników Ilu uczestników otrzymało sok i ciastko?
450:6=75
450:10=45
NWD(45, 75)=15.
Odp. I sok i ciastko otrzymało 15 osób.
Dobrze?
12 gru 22:43
wredulus_pospolitus:
dobry wynik ... ale po co sobie komplikujesz życie?
Co jeżeli miałbyś wartości po przecinku? Co gdybyś miał 451 ludzi na festynie?
NWW(6,10) = 30
| | 450 | |
sufit[ |
| ] = 15 a sufit mamy, bo 'pierwsza osoba w grupie 30 osób otrzymuje sok i |
| | 30 | |
ciasto'.
Gdyby ostatnia dostawała, to mielibyśmy podłogę.
12 gru 23:05
Olimpiada: Wytłumaczyć ktoś ten pierwszy sposób? Dlaczego nwd z liczby osób otrzymujących sok oraz osób
otrzymujących ciastko daje nam wynik?
1 kwi 15:17
nic: .
1 kwi 21:53
......: O co chodzi w pierwszym sposobie
27 kwi 17:52
......: :(
27 kwi 18:57
Ania: gziękuję
7 maj 16:58