Mariusz:
Przedstawię ci inny sposób,w przeciwieństwie do tego co pokazał ICSP
będzie to sposób ogólny
x
4+x
3+x
2+x+1
Chcemy otrzymać najpierw różnicę kwadratów więc grupujemy wyrazy
Wyrazy z x
4 oraz x
3 umieszczamy w jednym nawiasie a pozostałe wyrazy w drugim nawiasie
(x
4+x
3) − (−x
2−x−1)
Sprowadźmy wyrażenie (x
4+x
3) do postaci kwadratu zupełnego
pamiętając o tym aby dodatkowe wyrazy sumowały się do zera
| | x2 | | x2 | |
(x4+x3+ |
| ) − ( |
| −x2−x−1) |
| | 4 | | 4 | |
| | x | | 3 | |
(x2+ |
| )2 − (− |
| x2−x−1) |
| | 2 | | 4 | |
| | 3 | |
już jest kwadratem zupełnym natomiast wyrażenie (− |
| x2−x−1) |
| | 4 | |
jest trójmianem kwadratowym
Trójmian kwadratowy będzie kwadratem zupełnym gdy
jego wyróżnik będzie równy zero
Gdy będziemy liczyć wyróżnik tego trójmianu od razu to
może okazać się że nie jest on równy zero
Trzeba więc wprowadzić parametr aby uzależnić od niego ten wyróżnik
| | x | |
przy czym parametr wprowadzamy tak aby wyrażenie (x2+ |
| )2 |
| | 2 | |
nadal było kwadratem zupełnym
| | x | | y | | 3 | | y | | y2 | |
(x2+ |
| + |
| )2 − ((y− |
| )x2+( |
| −1)x+ |
| −1) |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
Wyróżnik trójmianu kwadratowego ma być równy zero
| | y | | y2 | | 3 | |
( |
| −1)2−4( |
| −1)(y− |
| ) = 0 |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
| | y | | y | | y | | 3 | |
( |
| −1)2−4( |
| −1)( |
| +1)(y− |
| ) = 0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
| | y | | y | | 3 | |
( |
| −1)(( |
| −1) − (2y+4)(y− |
| )) = 0 |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
| | y | | 3 | | y | |
−( |
| −1)(2y2− |
| y+4y−3− |
| +1)=0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
(2−y)(y
2+y−1) = 0
y = 2
| | x | | √5 | | x | | √5 | |
((x2+ |
| +1) − ( |
| x))((x2+ |
| +1) + ( |
| x)) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1−√5 | | 1+√5 | |
(x2+ |
| x+1)(x2+ |
| x+1) |
| | 2 | | 2 | |
Możesz zastosować ten sposób do wielomianu
ax
4+bx
3+cx
2+bx+a