wielomian
Kamcio :): Należy rozłożyć na czynniki wielomian
W(x)=x4+x3+x2+x+1
Jak byście to robili ? Proszę o pomoc
7 lut 11:58
7 lut 12:01
ICSP: x
x
4 + x
3 + x
2 + x + 1 = x
4 + x
3 + 2,25x
2 + x + 1 − 1,25x
2 =
| | 1 | | √5 | | 1 − √5 | | 1 + √5 | |
(x2 + |
| x + 1)2 − ( |
| )2 = (x2 + |
| x + 1)(x2 + |
| x + |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
1)
7 lut 12:54
Kamcio :): Ktoś może ma inny pomysł?
7 lut 21:42
Mila:
x
4+x
3+x
2+x+1=
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
=x2(x2+x+1+ |
| + |
| =x2*[(x2+ |
| )+(x+ |
| )+1]= |
| | x | | x2 | | x2 | | x | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
=x2*[(x+ |
| )2−2+(x+ |
| )+1]=x2*[(x+ |
| )2+(x+ |
| )−1]= |
| | x | | x | | x | | x | |
=x
2*(t
2+t−1)=....
| | −1−√5 | | −1+√5 | |
Δ=5; t1= |
| lub t2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
cd
| | 1+√5 | | √5−1 | |
x2(t+ |
| )*(t− |
| ) podstaw za t i przekształc w nawiasach, wymnóż każdy |
| | 2 | | 2 | |
przez x
7 lut 22:43
PW: @Mila: Tak jest, w starych rosyjskich zbiorach zadań był taki przepis:
Jeżeli masz wielomian symetryczny parzystego stopnia, to poradzisz sobie z nim za pomocą
podstawienia
Kto to wiedział, plan rozwiązania miał gotowy.
8 lut 00:11
Mila: No, zobaczymy, czy Kamcio to wykorzysta.
PW Miałam kiedyś cały zestaw rosyjskich zbiorów, przechowywałam w szkole w szafce i
wszystkie komuś się przydały.
8 lut 00:27
Mila: Dobranoc,
PW
8 lut 00:29