matematykaszkolna.pl
matematyka zdolności krokodyl: czy jeżeli moje próby udowodnienia twierdzenia Pitagorasa są takie https://matematykaszkolna.pl/forum/420166.html i umiem podzielić swoją metodą np. 1 przez 7 to czy dobrze to rokuje na moją matematyczną przyszłość mam 27 lat
20 kwi 13:56
krokodyl: to 1 przez 7 to w przybliżeniu
20 kwi 13:57
20 kwi 17:52
krokodyl: Czekam na więcej wiadomości😏
20 kwi 20:27
wredulus_pospolitus: Wyjaśnij mi ... o jakiej 'matematycznej przyszłości' myślisz?
20 kwi 20:31
krokodyl: Że będę w stanie publikować jakieś pracę matematyczne
20 kwi 20:36
wredulus_pospolitus: Pytanie −−−− czy to ma być coś wnoszącego do danego działu czy zwykłe 'pierdu pierdu' Bo jak zwykłe 'pierdu pierdu' to o ile piszesz w języku angielskim i na temat który nie jest zbyt popularny to ktoś z 'zachodu' raczej tym się zainteresuje. W tym momencie mogę podać siebie za przykład. Około pół roku po obronie w Szwecji odezwała się do mnie kobitka z niemieckiego uniwerku z zapytaniem o to czy chciałbym opublikować swoją pracę. Odmówiłem, gdyż było mi wstyd publikować takie wypociny (bo wierz mi ... to były wypociny). A jeżeli chcesz pisać coś wartościowego ... to ... tak naprawdę nie jest pytanie do nas tylko do Twojego promotora / kogoś kto ma dogłębną wiedzę w dziale w którym chciałbyś pisać. Jak również − czy wiesz w jakich działach matematyki 'coś nowego (i wnoszącego coś nowego do tematu)' ma realną szanse powstać
20 kwi 20:53
krokodyl: Chodziło o coś wnoszącego tylko nie wiem czy mam do tego predyspozycje
20 kwi 20:57
wredulus_pospolitus: Dobrze ... w jakim dziale chciałabyś się zagłębić Jaki problem Cię zaintrygował Jakie (ile) prace bliskie temu/tym problemom przeczytałaś
20 kwi 21:00
krokodyl: Na razie dopiero poznaję działy matematyki na poziomie studiów
20 kwi 21:06
. : W takim razie − to nie jest moment na pytanie się czy możesz. Bo każdy może. Jednak mało kto odnajdzie dział w którym będzie się w stanie na tyle zagłębić, aby móc coś twórczego napisać. Ogólnie − 'ulubionym dzialem' u doktorantów jest teoria liczb że względu na to, że łatwo znaleźć tam 'coś czego nikt wcześniej nie napisal' a przy okazji nie jest to (przynajmniej na pierwszy rzut oka) mocno skomplikowane.
20 kwi 21:08
krokodyl: A teoria aproksymacji należy do tych tematów o których można napisać coś znaczącego?
21 kwi 01:23
krokodyl: Czy jest rozwinięta na tyle że trudno napisać coś nowego?
21 kwi 01:25
: publikowac możesz ale tutaj
21 kwi 19:18
krokodyl: wredulus pospolitus co o tym sądzisz?
21 kwi 20:59
wredulus_pospolitus: Ogólnie −−− aproksymacja jest bardzo otwartym działem ... istnieje nieskończona liczba sposobów aproksymacji, w zależności od tego jakie mamy dane i co chcemy otrzymać, jak również co jest dla nas ważne (szybkość aproksymacji, dokładność aproksymacji, minimalizacja problemów związana z aproksymacją). Tak więc −−− w zależności od tego 'do czego miałaby być użyta' aproksymacja ... jesteś w stanie stworzyć jakąś nową / ulepszyć istniejące, tak aby uzyskać coś co działa lepiej (wedle przyjętych kryteriów). Za przykład podam coś co może się wydawać odrobinę idiotyczne. Chcemy poznać przybliżoną wartość miejsca zerowego funkcji f(x) w przedziale (a,b). Wiemy, że istnieje tylko jedno miejsce zerowe w tym przedziale. Standardową metodą jest: Niech f(a) > 0 ; f(b) < 0
 a+b 
Liczymy f(

), jeżeli:
 2 
 a+b 
I. >0 to a =

i ponawiamy krok
 2 
 a+b 
II. <0 to b =

i ponawiamy krok
 2 
 a+b 
III. =0 to x0 =

i mamy nasze miejsce zerowe.
 2 
(Czyli dzielimy odcinek na pół, sprawdzamy czy wartość funkcji w połowie odcinka jest większa/mniejsza od zera i odpowiednio bierzemy 'lewy' albo 'prawy' odcinek i ponawiamy procedurę) Możemy 'odpalić' aproksymację w której nie będziemy sprawdzać tylko wartość środkową odcinka (w danym kroku), ale np. dzielimy odcinek na 4 części i sprawdzamy trzy wartości, czyli:
 a+3b 
Liczymy f(

), jeżeli:
 4 
 a+3b 
I. =0 to xo =

i mamy nasze miejsce zerowe
 4 
 a+3b 
II. > 0 to a =

i ponawiamy krok
 4 
 3a+b 
III. < 0 to liczymy f(

. jeżeli:
 4 
 3a+b 
I*. =0 to xo =

4 
 3a+b 
II*. < 0 to b =

i ponawiamy krok
 4 
 a+b 
III*. > 0 to liczymy f(

. jeżeli:
 2 
 a+b 
I**. =0 to xo =

2 
 3a+b a+b 
II**. < 0 to a =

; b =

i ponawiamy krok
 4 2 
 a+b a+3b 
III**. > 0 to a =

; b =

i ponawiamy krok
 2 4 
Czy jest to szybsza procedura? Może ... trza by było przebadać, czy dodatkowe if'y wydłużą nam oczekiwany czas działania procedury w momencie gdy dzięki temu będziemy (średnio) dwukrotnie mniej razy musieli robić pętle. Dla jakich funkcji to będzie działało sprawniej, a dla jakich nie. Inną wariacją aproksymacji miejsca zerowego byłoby np. nie dzielenie odcinka na pół, a dzielenie go proporcjonalnie: niech f(a) = A ; f(b) = −B ; gdzie A,B > 0
 B*a + A*b 
dzielimy odcinek w punkcie

A+B 
co w tym momencie uzyskujemy ... jeżeli f(10) = 1000 ; f(20) = −1 to będziemy badać wartość w
 1*10 + 1000*20 
punkcie

≈ 19,99
 1001 
czyli w pobliży miejsca gdzie funkcja przyjmuje wartość 'bliższą zeru'. Dla funkcji takich jak funkcje liniowe będzie to o wiele szybsze niż branie za każdym razem środek odcinka, ale już dla funkcji wielomianowych (wyższych stopni) niekoniecznie, gdy może się okazać, że np. xo ≈ 10,2453
21 kwi 22:14
wredulus_pospolitus: W innym temacie pisałaś coś o pracy związanej z modelami w biologii / przyrodzie. Tam może się okazać, że używane obecne modele aproksymacyjne danych można w jakiś sposób ulepszyć lub dla konkretnych danych używać takiej a nie innej aproksymacji będzie lepsze, a dla innego zestawu danych inna aproksymacja będzie 'lepsza'. Do czego zmierzam −−− na tym polu z pewnością można się 'wykazać' i stworzyć coś nowego. Równie dobrze można też nie stworzyć nic nowego, a publikacja jest zwykłym 'pierdu pierdu', z którego tak naprawdę nic twórczego nie wynika (tak jak to było w przypadku mojej pracy magisterskiej gdzie porównywałem różne średnie <w bardzo mocnym uproszczeniu> do obserwacji notowań giełdowych i pokazywałem kiedy ta 'najlepsza' <najbardziej uniwersalna> jest 'gorsza' od innej średniej).
21 kwi 22:21
krokodyl: Dziękuję za odpowiedź emotka
22 kwi 14:55