twierdzenie Pitagorasa
krokodyl:

dlaczego z tego nie wychodzi twierdzenie Pitagorasa
| 1 | | 1 | | 1 | |
| *3c2= |
| a*b+ |
| a*b+c2 |
| 2 | | 2 | | 2 | |
Proszę nie podawać dowodu
18 wrz 19:47
krokodyl:

poprawiony rysunek
18 wrz 19:48
krokodyl: już wiem wynika to z własności kwadratu tam jest a a nie b
18 wrz 19:59
chichi:
z równości, którą zapisałeś, wynika iż:
c
2 = 2ab, no ale a = b, więc c
2 = 2a
2, więc c = a
√2.
co się oczywiście zgadza, dowiodłeś ale dla trójkąta prostokątnego, równoramiennego
18 wrz 20:03
krokodyl: dziękuję
18 wrz 20:04
wredulus_pospolitus:

Krokodyl ... wiem, że Ty się odnajdujesz się w swoim chaotyźmie ... ale My aż tak zdolni nie
jesteśmy ... Tak trudno napisać skąd to równanie powstało

Czemu musimy się domyślać

1. Sytuacja z rysunku ma prawo zajść w tylko jednej sytuacji, gdy
α =
β = 45
o −>
czyli 2a = c
√2 oraz a = b

2. A czemu miałoby wyjść tw. Pitagorasa
18 wrz 20:08
krokodyl:

czy z tego wychodzi twierdzenie Pitagorasa bo mi nie wychodzi i nie wiem dlaczego?
20 wrz 20:49
krokodyl: nie potrafię wytłumaczyć dlaczego miało by to być twierdzenie Pitagorasa
20 wrz 21:19
krokodyl: to odpowiedź powyżej to do pytania wreduluspospolitus
20 wrz 21:37
Mila:
Krokodyl napisz pełną treść zadania, ponieważ nie potrafisz w sposób zrozumiały
napisać jaki masz problem.
Dowody twierdzenia Pitagorasa zobaczysz w książce "Śladami Pitagorasa"
20 wrz 21:40
krokodyl: chcę udowodnić twierdzenie Pitagorasa ale bez gotowych dowodów
ja tutaj liczę tak że ten środkowy kwadrat i cztery trójkąty równają się temu dużemu
prostokątowi i
wychodzi mi c
2=2ab a to chyba nie jest twierdzenie Pitagorasa
20 wrz 21:44
wredulus_pospolitus:
pierwsza uwaga −−− środkowy 'kwadrat' nie jest kwadratem (jeżeli a≠b) tylko rombem.
20 wrz 22:38
wredulus_pospolitus:

tak budując kwadrat będziesz miał:
P
duzy kwadrat = (a+b)
2 = 2ab + c
2 = P
4x trójkąty + P
zielony kwadrat
a zielony jest kwadratem ponieważ α+β = 90
o
20 wrz 22:44
wredulus_pospolitus:

Innnym podejściem będzie dorobienie linii w zielonym kwadracie i mamy:
| | ab | |
c2 = 4* |
| + (b−a)2 <−−− to ostatnie to pole tego malutkiego kwadraciku w środku |
| | 2 | |
20 wrz 23:00
Mila:
20 wrz 23:05
Mila:

Linie pomocnicze.
1)
Przyda się twierdzenie : (podobieństwo)
W Δ prostokątnym kwadrat dł. przyprostokątnej jest równy iloczynowi dł. przeciwprostokątnej
przez dł. rzutu prostokątnego tej przyprost. na przeciwprostokątną.
Teraz działaj sam i wyjdzie wszystko jak należy.
21 wrz 15:54
krokodyl: Dziękuję
23 wrz 09:50