Całki
Ania: 1. ∫(2−3x)/(3x2 +2x +1)dx −> ∫(6x+2−9x)/(3x2+2x+1)dx −> In|3x2+2x+1| − 9∫ x/(3x2 +2x +1)dx
Czy do tego momentu jest dobrze? I co dalej z tą pozostałą całką, przez części?
2. ∫xIn(3x−2)dx −> wiem, że trzeba to przez części f=In(3x−2) f' = 3/(3x−2) g'= x g= x2/2 −>
1/2x2In(3x−2) − 3/2∫x2/(3x−2)dx i tu myślałam, żeby podzielić i sobie policzyć to co
wyjdzie, ale wynik totalnie się nie zgadzał z tym co w podręczniku i nie wiem co z tym zrobić
5 kwi 18:17
5 kwi 18:34
wredulus_pospolitus:
1. sprawdzamy czy Δ ≥ 0
NIE
2. to staramy się zapisać mianownik w postaci: (ax + b)
2 + 1
3x
2 + 2x + 1 = (3x + 1/3)
2 + 2/3 = (.....co tutaj

.....)
2 + 1

i masz podstawienie: t = ax+b ; dt = a dx
i wynikiem całki będzie miał arctg

o ile dobrze pamiętam
5 kwi 19:21
wredulus_pospolitus:
oczywiście ... to jest krok po tym jak zrobisz 'przez części' aby pozbyć się 'x' z licznika.
5 kwi 19:22
wredulus_pospolitus:
tfu ... łatwiej można
| | x | | 1 | | 6x + 2 − 2 | |
∫ |
| dx = |
| ∫ |
| dx |
| | 3x2+2x+1 | | 6 | | 3x2+2x+1 | |
rozdzielasz dwie całki ... pierwsza to ln(mianownik) ... a z drugą podstępujesz tak jak
napisałem wcześniej i dostajesz arcusa.
5 kwi 19:24
Mariusz:
Ad 1.
Można było rozdzielić w ten sposób
Ad 2.
Przez części to dobry pomysł ale zastanówmy się czy wybór stałej całkowania
podczas obliczania części uprości funkcję podcałkową w całce która zostanie
u = ln(3x−2) , dv = xdx
| | 3 | | x2 | |
du = |
| , v = |
| + A |
| | 3x−2 | | 2 | |
Wiemy że 9x
2 − 4 = (3x−2)(3x+2)
| | x2 | |
a zatem chcemy aby ( |
| + A) = k(9x2 − 4) |
| | 2 | |
| | 1 | | 2 | |
przy k = |
| dostajemy że A = − |
| |
| | 18 | | 9 | |
zatem całkując przez części wybieramy
u = ln(3x−2) , dv = xdx
| | 3 | | x2 | | 2 | |
du = |
| , v = |
| − |
| |
| | 3x−2 | | 2 | | 9 | |
| | 1 | | 1 | | 9x2−4 | |
= |
| (9x2−4)ln(3x−2)− |
| ∫ |
| dx |
| | 18 | | 6 | | 3x−2 | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| (9x2−4)ln(3x−2)− |
| ∫(3x+2)dx |
| | 18 | | 6 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| (9x2−4)ln(3x−2)− |
| x2− |
| x+C |
| | 18 | | 4 | | 3 | |
6 kwi 07:05