Całka
Ania: ∫xIn(3x−2)dx robię przez części f=In(3x−2) i g=x i wyszło mi [x2In(3x−3)]/2 − 3/2∫x2/(3x−2)dx
i teraz chciałam tą całkę załatwić stosując dzielenie wielomianowe itd., ale ogólnej wynik mi
nie wychodzi i nie wiem co robię źle
29 mar 15:45
wredulus_pospolitus:
zapewne tak chciałaś zrobić tylko ... dzieląc wielomian x
2
| | x2 | | 1 | | 3x2 − 2x + 2x | |
∫ |
| dx = |
| ∫ |
| dx = |
| | 3x−2 | | 3 | | 3x−2 | |
| | 1 | | 2 | | 3x−2+2 | |
= |
| ∫x dx + |
| ∫ |
| dx = |
| | 3 | | 9 | | 3x−2 | |
| | 1 | | 2 | | 4 | | 3 | |
= |
| ∫x dx + |
| ∫ dx + |
| ∫ |
| dx = ... rozwiązanie |
| | 3 | | 9 | | 27 | | 3x−2 | |
29 mar 16:01
Ania: No właśnie, tylko że w podręczniku jest jakiś dziwny wynik, który kompletnie mi nie wychodzi,
albo bynajmniej nie widzę, jakby miał przejść do takiej postaci.
| | 3x−2 | |
Wynik: |
| ((6x−4)In(3x−2)−3x−6) +C |
| | 36 | |
29 mar 16:53
wredulus_pospolitus:
1. Rozwiązujesz całki ... to po jej policzeniu liczysz pochodną z wyniku i sprawdzasz czy
dobrze wyszło.
2. 'nam' wyszło:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 4 | |
F(x) = |
| x2ln(3x−2) − |
| x2 − |
| x − |
| ln(3x−2) + C |
| | 2 | | 4 | | 3 | | 9 | |
| | 3x2 | | x | | 1 | | 4 | |
więc F'(x) = x*ln(3x−2) + |
| − |
| − |
| − |
| = |
| | 6x−4 | | 2 | | 3 | | 3*2*(3x−2) | |
| | 9x2 − 9x2 + 6x − 6x + 4 − 4 | |
= x*ln(3x−2) + |
| = x*ln(3x−2) czyli dobrze  |
| | 3*(6x−4) | |
3. Natomiast jakbyś policzyła pochodną z odpowiedzi podanej w książce / kartce to wyjdzie Ci
F'(x) = (x− 2/3)ln(3x−2) − 2/3 więc może prowadzący się pierdyknął gdzieś przy przekształcaniu
29 mar 17:50
wredulus_pospolitus:
1. Wyrób sobie nawyk −−− masz wynik, liczysz z boku pochodną i sprawdzasz czy się nie
pierdyknęłaś.
2. Wyniki całek mogą inaczej (na pierwszy rzut oka) wyglądać w zależności od sposobu w jaki
rozwiązujesz ... to dotyczy PRZEDEWSZYSTKIM (ale nie tylko) gdy masz jakieś funkcje
trygonometryczne.
29 mar 17:53
Ania: Okej, wielkie dzięki
29 mar 20:14