Prawdopodobienstwo
kubuspuchatek: Na III roku studiów medycznych pewnej uczelni jest sześć grup studenckich.
Grupy I, II oraz III, liczą po 30 osob i jest w nich tyle samo studentów i studentek.
Grupy IV oraz V liczą po 32 osoby, a wśród nich jest 75% studentek.
W grupie VI jest 13 studentów oraz 13 studentek.
Z listy alfabetycznej wszystkich osób studiujących na III roku tego kierunku wybrano losowo
jedną osobę.
Oblicz prawdopodobieństwo, że wybrana osoba jest studentem z grupy V. Zapisz obliczenia.
Wyszły mi 2 wyniki i sam nie wiem czy któryś z nich jest poprawny...
24 mar 16:51
wredulus_pospolitus:
A jakie wyniki Ci wyszły
24 mar 17:08
wredulus_pospolitus:
traktując 'student' = męski przedstawiciel
to mamy:
| | 0,25*32 | |
P(A) = |
| = .... |
| | 3*30 + 32 + 26 | |
24 mar 17:10
wredulus_pospolitus:
ojj 2*32 winno być w mianowniku
24 mar 17:11
kubuspuchatek: Pierwszy to
8/180
Drugi chyba
4/37
24 mar 17:23
kubuspuchatek: Jak zrobiłem w szkółce, wyszło mi 8/180, tylko że Pani Profesor uznała to za zły wynik,
Zrobiłem chwile temu po raz drugi, specjalnie robiąc tak, żeby wyszło coś innego i mam 4/37.
24 mar 17:25
wredulus_pospolitus:
| | 8 | |
Jak dla mnie P(A) = |
| |
| | 180 | |
24 mar 17:30
kubuspuchatek: Też mi się tak właśnie wydaje.
Jedyne co mnie zastanawia to poziom zadania...
Jest ono bowiem z arkusza wydawnictwa operon, a nie dają oni AŻ tak prostych zadanek

+ na 3 punkty

No nie wiem, może po prostu zapomnieli dopisać czegoś w treści, co sprawiłoby, że będziemy
Mieli tutaj styczność z warunkowym.
(Albo bayesem, chociaż sam nie jestem świadom, kiedy z takowego bayesa skorzystać.)
24 mar 17:34
wredulus_pospolitus:
zapewne chcieli zrobić z tego prawdopodobieństwo warunkowe ale nieudolnie napisali treść, tak
że nie ma podanego warunku.
tj.
Oblicz prawdopodobieństwo, że to student V grupy, wiedząc że wybrano chłopa.
Operon (z całym szacunkiem) posiada tyle błędów, że aż szkoda do tego zaglądać.
24 mar 18:12
random: Mam klucz do tego arkusza i zagadnienie do tego zadania jest takie:
Zdający:
XII.R 1) oblicza prawdopodobieństwo warunkowe i stosuje wzór Bayesa, stosuje twierdzenie o
prawdopodobieństwie całkowitym.
Poprawna odpowiedź to rzekomo 4/37.
Więc polecenie powinno brzmieć: Oblicz prawdopodobieństwo, że wybrana osoba jest z grupy V,
jeżeli wiadomo, że jest to student.
24 mar 18:28
wredulus_pospolitus:
tak jak napisałem wcześniej:
"Oblicz prawdopodobieństwo, że to student V grupy, wiedząc że wybrano chłopa."
Czyli prawdopodobieństwo warunkowe
| | 8 | | 4 | |
P(A) = |
| = |
| |
| | 3*15+2*8+13 | | 37 | |
tak więc ... bubel w treści zadania (nie pierwszy i nie ostatni w wykonaniu operonu)
24 mar 18:34
random: Zakładając że takie było polecenie...
M − zdarzenie otrzymania studenta (mężczyzny)
K − zdarzenie otrzymania studentki (kobiety)
G
i − zdarzenie otrzymania osoby z i−tej grupy, i∊{1,2,3,4,5,6}
|M| = 74
|K| = 106
|Ω| = 180
P(G
5|M) = ?
Troszkę danych:
| | 1 | | 3 | |
Gr 1 −> 15M, 15K; P(M|G1) = |
| ; P(G1)= |
| |
| | 2 | | 18 | |
| | 1 | | 3 | |
Gr 2 −> 15M, 15K; P(M|G2) = |
| ; P(G2)= |
| |
| | 2 | | 18 | |
| | 1 | | 3 | |
Gr 3 −> 15M, 15K; P(M|G3) = |
| ; P(G3)= |
| |
| | 2 | | 18 | |
| | 1 | | 8 | |
Gr 4 −> 8M, 24K ; P(M|G4) = |
| ; P(G4)= |
| |
| | 4 | | 45 | |
| | 1 | | 8 | |
Gr 5 −> 8M, 24K ; P(M|G5) = |
| ; P(G5)= |
| |
| | 4 | | 45 | |
| | 1 | | 13 | |
Gr 6 −> 13M, 13K; P(M|G6) = |
| ; P(G6)= |
| |
| | 2 | | 90 | |
| | 1 | | 3 | | 1 | | 8 | | 1 | | 13 | | 74 | | 37 | |
P(M) = 3* |
| * |
| + 2* |
| * |
| + |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 18 | | 4 | | 45 | | 2 | | 90 | | 180 | | 90 | |
Stąd dwie opcje
1) Bayes
| | P(M|G5) * P(G5) | | | |
P(G5|M) = |
| = |
| = |
| | P(M) | | | |
2) Warunkowe
|G
5∩M| = 8
| | P(G5∩M) | | | | 4 | | 90 | | 4 | |
P(G5|M) = |
| = |
| = |
| * |
| = |
| |
| | P(M) | | | | 90 | | 37 | | 37 | |
24 mar 18:48
kubuspuchatek: teraz ma sens...
Szkoda ze dosłownie zadanie później zrobili też błąd w równaniu trygono...
24 mar 18:50
random: Tak, w równaniu trygonometrycznym nie powinno być kwadratu w tym pierwszym cosinusie. W całym
arkuszu w poleceniach są 3 błędy, a w kluczu jeszcze więcej

Operon w tym roku po dnie szoruje z tymi arkuszami.
24 mar 18:56
kubuspuchatek: Gdzie jeszcze jest błąd? To będę wiedział rozwiązując
24 mar 18:58
random: Zobacz sobie zadanie 10 z parametrem

Policz sobie te wartości m dla których są 3 rozwiązania i sprawdź czy wychodzi ci tak samo jak
masz podane w poleceniu. A druga sprawa to ten warunek x
1 + x
23 + x
33 ≤ 10 − 8m.
24 mar 19:05
24 mar 19:08
kubuspuchatek: właśnie udało mi się zrobić to

bez kwadratu oczywiście
24 mar 19:20