równanie trygonometryczne
paweł: Rozwiąż równanie
cos2(2x)−cos(x)=1−sin(2x)−sin(x)
12 mar 16:16
wredulus_pospolitus:
sprawdź dokładnie czy aby na pewno tak właśnie wygląda to równanie
12 mar 16:21
paweł: tak, jest to równanie z dzisiejszej matury − operon − poziom rozszerzony, nigdy nie miałem
problemu z żadnym, a nad nim siedziałem z dobre 40 minut i nic nie wymyśliłem, za każdym razem
coś zostaje i nie chce się ładnie zwinąć
12 mar 16:24
Wilhelm:
cos2x − sin2x − cosx = cos2x + sin2x − 2sinx cosx − sinx
2sin2x − 2sinx cosx − sinx + cosx = 0 ⇒ 2sinx(sinx − cosx) − (sinx − cosx) = 0 itd
12 mar 18:50
Hela:
cos2(2x)≠ cos2x−sin2x
12 mar 19:00
paweł: ale tam jest cos2(2x), a nie cos(2x)
12 mar 19:02
Mei Lin:
Wedłg mnie będzie tak jak napisał kolega o 18 : 50
Tam pewnie jest pomyłka .
Za dużo czasu na maturze zajęłoby rozwiązanie tego równania
12 mar 19:17
ite:
cos2(2x)−cos(x)−1+sin(2x)+sin(x)=0
1−sin2(2x)−1+sin(2x)+sin(x)−cos(x)=0
−sin2(2x)+sin(2x)+sin(x)−cos(x)=0
sin(2x)[1−sin(2x)]+sin(x)−cos(x)=0
zauważam, że 1−sin(2x)=[sin(x)−cos(x)]2
sin(2x)[sin(x)−cos(x)]2+[sin(x)−cos(x)]=0
[sin(x)−cos(x)]*[sin(2x)*(sin(x)−cos(x))+1]=0
część rozwiązań z pierwszego nawiasu widać,
ale drugi nie wiem, jak przekształcić, może ktoś ma pomysł
12 mar 21:34
ite:
cześć rozwiązań = część punktów (czyli już jakaś korzyść)
12 mar 21:39
Mei Lin:
ite
To drugie równanie spróbuje zrobic tak
najwyżej bedzie żle
sin(2x)[sin(x)−cos(x)]+1=0
2sin(x)*cos(x)[sin(x)−cos(x)]+1=0
Zrobie podstawienie
| | 2t | | (1−t2) | | 2t | | 1−t2 | |
2* |
| * |
| *[ |
| − |
| ]+1=0 |
| | 1+t2 | | 1+t2 | | 1+t2 | | 1+t2 | |
| 4t−4t3 | | t2+2t−1 | |
| * |
| +1=0 |
| (1+t2)2 | | 1+t2 | |
| −4t5−8t4+8t3+8t2−4t | | (1+t2)3 | |
| + |
| =0 |
| (1+t2)3 | | (1+t2)3 | |
| −4t5−8t4+8t3+8t2−4t+t6+3t4+3t2+1 | |
| =0 |
| (1+t2)3 | |
| t6−4t5−5t4+8t3+11t2−4t+1 | |
| =0 |
| (1+t2)3 | |
t
6−4t
5−5t
4+8t
3+11t
2−4t+1=0
W(−1)= 1+4−8+11+4+1≠0
W(1)=1−4−5+8+11−4+1≠0
Nie zrobie tego dalej
13 mar 00:28
chichi:
widziałem arkusz, polecenie jest takie jak pisze autor, ale gdy zamiast cos
2(2x) jest cos(2x),
to rozwiązania są piękne, więc raczej to błąd w zadaniu
13 mar 01:00
Mei Lin:
chichi
Gosciu kiedys liczył że na rozwiązanie zadania potrzeba około 6 minut na maturze,
Przy tym zadaniu potrzeba znacznie więcej
13 mar 06:31
ite:
Mei Lin jak widać o 00:28 podążasz drogą Mariusza...
13 mar 11:16
Fałszywy 6-latek:
Droga Mariusza jest dla wiedźminów
13 mar 12:28
Mei Lin:
Dzień dobry
ite
Daleko mi do
Mariusza .On umie pisać programy do rozwiązywania problemów .Ja niestety nie
O tym podstawieniu pisze Pan profesor Witold Janowski w swojej książce Trygonometria .
Pisze mniej więcej tak .
Jeśli nic nie przychodzi do głowy aby rozwiązać równanie to to podstawienie jest uniwersalne .
Prowadzi to czasem do niewygodnych równań ale zawsze cos można zrobić.
Pozdrawiam
13 mar 12:32
chichi:
inne zadanie z tej matury brzmi tak:
| | 3−√17 | | 3+√17 | |
Dane jest równanie (x−2)[x2+2(m−1)x−m2+m+2]=0. Dla m∊( |
| , |
| ) równanie |
| | 4 | | 4 | |
ma trzy różne rozwiązania rzeczywiste. Dla jakich wartości parametru m te rozwiązania będą
tego samego znaku oraz będą spełniały warunek x
1+x
23+x
33 ≤ 10−8m?
Spróbuj swoich sił Krzysztofie
13 mar 12:39
paweł: o, właśnie! zadanie z parametrem: kolejny bubel. Jak niby im wyszły trzy różne rozwiązania dla
m∊(3−√174,3+√174),
skoro tu ewidentnie wychodzi dla
m∊(−∞,3−√174) u (3+√174,+∞)
13 mar 15:34
chichi:
to prawda, również buble. ale ciekawy jest drugi warunek... Operon zapewne przyjął, że x
1 = 2,
a x
2 i x
3, to pierwiastki wielomianu kwadratowego z drugiego nawiasu, ale czy to jedyna
możliwa narracja? kpiną jest to, że uczniowie płacą po 30zł za pisanie tego gó....
13 mar 16:07
paweł: Zgadzam się, rzeczą kompletnie niezrozumiałą jest wypuszczanie zadań przez ,,ekspertów",
którzy jak widać sami mają niemały problem ze spójnością i poprawnością.
Unikać!
13 mar 17:58
Mei Lin:
To w takim razie szkoda czasu .
13 mar 20:04
chichi:
uważam, że to strasznie krzywdzące dla maturzystów, którzy mieli
odpłatnie okazję
uczestniczyć w tych pseudoegzaminach. z pewnością nie tak wygląda matura, więc jaka to matura
próbna, prędzej matura zgubna
13 mar 21:10