zadanie dowodowe z planimetrii
yas: W rombie ABCD o kącie ostrym przy wierzchołku A poprowadzono prosta, ktora podzieliła ten kąt w
stosunku 1:3, zaś bok CD w stosunku 2:3. wykaż, że cosinus tego rombu jest równy 1/8
7 mar 19:17
Mei Lin:
Popraw treśc zadania
7 mar 19:35
rąbek:

Kąt ostry ma miarę 4α
z tw. o dwusiecznej w ΔADC:
cos(4α)= 2cos
2(2α)−1=.....
c.n.w.
7 mar 20:47
Mila:
spóźniłam się
7 mar 21:23
7 mar 21:26
Suseł : Skąd wzięło się 3/4?
13 mar 19:19
suslik:
| | f | | 15 | |
cos(2α)= |
| i f= |
| a |
| | 5a | | 4 | |
| | | | 15 | | 1 | | 3 | |
cos(2α)= |
| = |
| * |
| = |
| |
| | 5a | | 4 | | 5 | | 4 | |
13 mar 19:35
Suseł : Dziękuję
13 mar 20:16
Werdulus pospolitus: Durny jesteś
7 lip 15:44