Pomoże Ktoś??
Nikita : Zaznacz na wykresie : 2x2 − 5xy − 3y2 = 0
23 paź 11:07
M:
7 mar 18:09
Mei Lin:
Ogólne równanie krzywej stopnia drugiego
A
11x
2+2A
12xy+A
22y
2+2A
10x+2A
20y + A
00=0
Δ=A
122−A{11}*A
22
Δ=(−2,5)
2−2*(−3)
Δ=6,25+6=12,5>0
Krzywa 2x
2−5xy−3y
2 jest typu hiperbolicznego
| | 2−(−3) | | 5 | |
ctg2α= |
| = |
| =−1 |
| | −5 | | −5 | |
| | 3π | | 3π | |
2α= |
| to α= |
| =67,5o |
| | 4 | | 8 | |
Wzór na kąt jest taki jak napisałem
Moje pytanie .Czy dobrze policzyłem kąt α?
7 mar 19:31
Mei Lin:
Ten kąt α potrzebny mi jest do policzenia niezmienników obrotu
7 mar 20:14
Mila:

2x
2 − 5xy − 3y
2 = 0⇔
2x
2−6xy+xy−3y
2=0
2x(x−3y)+y*(x−3y)=0
(x−3y)*(2x+y)=0
(x−3y=0 lub (2x+y)=0
| | 1 | |
y= |
| x lub y=−2x − Suma prostych. |
| | 3 | |
7 mar 21:35
Mei Lin:
Jednak bardziej chodzi mi o ten kąt bo mam wzory i chce sprawdzic czy według nich mi wyjdzie
dziekuje za rozwiązanie
7 mar 22:43
Mila:
2x
2 − 5xy − 3y
2 = 0
A=2, B=−5,C=−3
0 0 0
=========
det=0 −krzywa zdegenerowana
8 mar 00:54
Podstawy Geometrii:
Mam w książce napisane tak
skąd 2α=60
o czyli α=30
o
U siebie mam tak
ctg(2α)=−1
2α=135
o czyli α=67,5
o?
Potrzebny mi jest sinα i cosα
8 mar 13:22
Mei Lin:
Ponawiam prośbę
8 mar 19:26
Mila:
Czekaj, teraz nie mogę
9 mar 11:44
Mei Lin:
Kuruj sie dobrze
Milu
9 mar 21:30
Mei Lin:
12 mar 20:46