Oblicz pole powierzchni kuli
bartek: Oblicz pole powierzchni kuli stycznej do wszystkich krawędzi sześcianu o objętości 27 cm³.
Prosiłbym również o sugestie równie niestandardowych przypadków takich jak ten powyżej aby być
przezornym
21 lut 20:14
wredulus_pospolitus:
trudno mówić o niestandardowych przypadkach takich jak ten powyżej, który jest najbardziej
standardowym ze standardowych
V
sześcianu = 27 cm
3 −−−> a
sześcianu =
3√27 = 3
d
kuli = a
sześcianu = 3 −−−> r
kuli = 3/2 −−−> P
p kuli = ...
21 lut 23:12
bartek : dziwne, wg tego pole kuli wynosi 9π a odpowiedź do tego zadania to 9π√2, tylko nie rozumiem
skąd się ten pierwiastek wziął
21 lut 23:24
bartek : przepraszam to 18π jest odpowiedzią
21 lut 23:25
wredulus_pospolitus:

bo to co zrobiłem jest dla kuli stycznej bo ścian

a nie krawędzi,
jednak trochę mniej standardowe jest to zadanie

d
kuli =
połączenie środków dwóch 'na przeciw' (względem środka) krawędzi
więd d
kuli = 3
√2 ... ale to nadal daje Ci 18π a nie 9
√2π
21 lut 23:33
bartek : dobrze dziękuję, teraz już rozumiem skąd się to wzięło

, czyli można uznać że ten przypadek
jest "nietypowy?" jeśli tak to czy są jakieś własności warte zapamiętania dla kombinacji
takich brył?
21 lut 23:40
Bo_ra:
W graniastosłup prawidłowy trójkątny wpisano kule ,której objętość jest równa V
Obliczyć pole powierzchni bocznej graniastosłupa .
Wykonać obliczenia biorąc V równe 63m3
22 lut 00:21
Bo_ra:
W kule o promieniu r=28cm wpisano ostrosłup prawidłowy sześciokatny którego krawędz boczna
tworzy z wysokościa ostrosłupa kąt δ=56o,27'.
Obliczyc objętość ostrosłupa
22 lut 00:31
Bo_ra:
Masz jeszcze jedno
W stożek wpisano ostrosłup prawidłowy pięciokątny w którym dana jest wysokość ściany bocznej
l=28,4 dcm i kąt płaski przy wierzchołku ostrosłupa α=43o 18'.
Obliczyć objętość stożka
22 lut 12:07
22 lut 15:03