Ratunku !!
Mareczek: Kula o objętości 60π jest styczna do wszystkich krawędzi sześcianu. Ile jest równa objętość
tego sześcianu?
5 mar 10:13
Janek191:
| 4 | | 4 | | 3 | |
V = |
| π r3 = 60 π ⇒ |
| r3 = 60 / * |
| ⇒r3 = 9*5 |
| 3 | | 3 | | 4 | |
r = 3
√5
a = 2 r = 6
√5
V
sz = a
3 = 216*5
√5 = 1080
√3
5 mar 10:16
Janek191:
Pomyłka
r = 3√45
2 r = 2 3√45
Vsz = a3 = 8* 45 = 360 [j3]
5 mar 10:18
Mareczek: Gdzieś musi być błąd bo mam odpowiedź taką: 90√2
5 mar 10:22
Mareczek: Pomoże mi ktoś z tym
5 mar 10:34
Mareczek:
5 mar 10:45
Mila:
![rysunek](rys/130167.png)
1) V
k=60π
r=
3√45
2)
Trudno narysować dobrze , ale to wygląda tak, jakby piłeczkę włożyć do szkieletu sześcianu.
a
√2=2
3√45
a=
√2*
3√45
V
sz=a
3=(
√2)
2*
√2*(
3√45)
3
V
sz=90
√2
==========
5 mar 15:51
...:
5 mar 21:27