Dzielenie wielomianów ,proszę o pomoc muszę to poprawić
Kasia2002: Dzień dobry
Mam do poprawienia następujące zadania,prosiłabym nich rozwiązanie
W miarę możliwości z tłumaczeniem.
https://files.fm/u/h8eyu8cmyw tutaj znajduje się link do zdjęć
Pozdrawiam Kasia
11 lut 18:04
11 lut 18:13
Jolanta: Umiesz dzielić pisemnie?
np. 1355:3
451
−−−−−−−−−
1355:3 13:3=4 +reszta pisze u góry 4 4*3=12
−12. 13−12=1 spisuje 5 i mam 15
−−−−−
15. 15:3=5. Pisze u gory. 5. 5*3=15
−15. 15−15=0. spisuje 5
−−−−−−
5. 5:3=1. reszta pisze u góry 1 1*3=3
−3 5−3=2
−−−−−−
2
11 lut 21:24
Jolanta:
x3+x2−6x+14
−−−−−−−−−−−−
x4+3x3−4x2+2x−7 : ( x+2) ...x4:x=x3 piszemy u gory. x3*x=x4 x3*2=2x3 trzeba
odjąć czyli znaki
−x4−2x3. zmieniamy −x4−2x3.
−−−−−−−−−− odejmujemy ,spisujemy −4x2
x3−4x2 x3:x=x2 x2*x=x3 x2*2=2x2
−x3−2x2 . trzeba odjąć czyli zmieniamy znaki −x3−2x2
−−−−−−−−−−− odejmujemy,spisujemy2x
−6x2+2x. −6x2:x,=−6x −6x*x=−6x2. −6x*2=−12x trzeba odjąć
+6x2+12x czyli zmieniamy znaki 6x2+12x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
14x−7.
−14x−28
−−−−−−−−−
−35
11 lut 22:04
Jolanta: Podzieliłam przez x+2 a miało być x+1
11 lut 22:13
Jolanta:
x3+2x2−6x+8
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x4+3x3−4x2+2x−7 : (x+1)
−x4−x3
−−−−−−−−−−−−−−
2x3−4x2
−2x3−2x2
−6x2+2x
6x2+6x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
8x−7
−8x−8
−−−−−−−−−−
−15
11 lut 22:35
11 lut 22:35
Kasia 2002: Oki sprawdziłam błędy ,źle obliczyłem tylko teraz mam pytanie w jaki sposób to zapisać w wyniku
tak jak wymagają w zadaniu?siadam właśnie nad drugim zadaniem i będę je wysyłała na bieżąco.
11 lut 22:38
Jolanta: W(x)=(x3+2x2−6x+8)(x+1)−15
11 lut 22:38
Kasia 2002: Mówiąc szczerze nie wiem jak ruszyć to 6 czy mam podstawiać za x i liczyć.
11 lut 22:40
Kasia 2002: Pani Jolanta czyli po przemnożeniu wyniku ,ma to wszystko wrócić do pierwotnej postaci czyli
tej z treści zadania?
11 lut 22:41
Bo_ra:
11 lut 22:49
Jolanta: Tak
11 lut 22:55
11 lut 22:56
Jolanta: Schemat Hornera ,wiesz coś o tym ?
11 lut 22:56
Jolanta: Schemat Hornera ,wiesz coś o tym ?
11 lut 22:56
Jolanta: Nie tak ,nie −5 ale to co ci wyszło czyli −3,spróbuj jeszcze raz
11 lut 23:00
Kasia2002: Robiłam to na podstawie linku wyżej.
11 lut 23:06
Jolanta: I dobrze zrobiłaś w tabelce ale źle później napisalas
11 lut 23:07
Kasia2002: Mam na myśli,że zadanie drugie robiłam na podstawie linku o Hornerze.
11 lut 23:08
hajtowy: Dzielenie wielomianu przez dwumian najszybciej się robi właśnie Schematem Hornera − czyli tzw.
tabelką
11 lut 23:09
Jolanta: x2−3x..
11 lut 23:10
Jolanta: x2−3x..
11 lut 23:10
11 lut 23:12
Kasia2002: Tak to zrobiłam
11 lut 23:12
Jolanta: Prawie dobrze 🙂skoro dzielisz przez (x−2) to przy mnozeniu też musi być (x−2)
11 lut 23:16
Jolanta: P(x)=(x2−3x−4)(x−2) −16
11 lut 23:17
Kasia2002: Czyli zrobiłam dobrze tabelkę a dałam Ciała przy zapisie ostateczny?
11 lut 23:19
Kasia2002: Bo mówiąc szczerze już się zgubiłam jak mam zapiąć to 6 zadanie,żeby było dobrze.
11 lut 23:19
Kasia2002: Nie rozumiem tego sformułowania dla pierwiastka x=2
11 lut 23:21
Jolanta: x2+4x+4=0 jaka liczba jest pierwiastkiem równania?
11 lut 23:24
Jolanta: x2+4x+4=0 jaka liczba jest pierwiastkiem równania?
11 lut 23:24
Kasia2002: −2 bo jak to podstawie za x to wyjdzie mi zero.
11 lut 23:26
Jolanta: Oj śpię x2−4x+4=0
11 lut 23:27
Kasia2002: To będzie 2 bo jak podstawie wyjdzie zero
11 lut 23:28
Jolanta: Dobrze mówisz
11 lut 23:29
Jolanta: A gdybyś chciała zapisać w postaci iloczynowej
11 lut 23:31
Jolanta: x2+4x+4=
11 lut 23:32
Jolanta: x2+4x+4=
11 lut 23:32
Jolanta: a(x−x1)(x−x2}
11 lut 23:33
Kasia2002: (x2+x+1)4
11 lut 23:33
Jolanta: To co napisałaś wyszłoby 4x2+4x+4
11 lut 23:34
Kasia2002: Oka,mój błąd mówiąc szczerze padam na twarz ,jak cos wstanę rano i dalej będę to ogarniać
11 lut 23:36
11 lut 23:38
Jolanta: Możesz liczyć Δi pierwiastki albo wzor skróconegonozenia
(a+2ab+b2=(a+b)2
x2+4x+4= (x+2)2
11 lut 23:38
Jolanta: Dobrze Pamiętaj tylko że jeżeli pierwiastkiem jest np 2 to dzielisz przez x−2
11 lut 23:41
Jolanta: Dobrze Pamiętaj tylko że jeżeli pierwiastkiem jest np 2 to dzielisz przez x−2
11 lut 23:41
Jolanta: W tym przypadku co napisałam x1 i x2 były taka sama liczba. pierwiastek podwójny
Dlatego a(x−x1)(x−x2)= (x+2)2 a = 1 x1=x2=−2
x−(−2)=x+2
11 lut 23:47