maturalne
maturzysta: Ile miejsc zerowych ma funkcja f(x) = x2−3x−10?
4 lut 13:37
Bo_ra:
W zależności od delty
Δ=b2−4a*c
Δ=(−3)2−4*1*(−10)
Δ= licz
4 lut 14:00
maturzysta: Δ = 9 + 40 = 49 ?
4 lut 14:03
Bo_ra: Dobrze
Skoro Δ>0 więc sa dwa miejsca zerowe .
4 lut 14:06
maturzysta: A czemu takie coś?
4 lut 14:08
4 lut 14:11
maturzysta: ok, dzięki
4 lut 14:25
wredulus_pospolitus:
aleeee .... po co Δ

Na 99% jest to zadanie testowe. Jeżeli maturzysta KOJARZY podstawowe własności paraboli to
może to zadanie o wiele szybciej (i łatwiej) rozwiązać:
1. mamy a=1 (współczynnik przy najwyższej potędze) czyli 'ramiona skierowane do góry'
2. f(0) = 0 − 0 − 10 = −10 < 0
wniosek −−−> mamy dwa miejsca zerowe
4 lut 15:19
Bo_ra:
wredulus
Można nie lubić delty ale akuratnie dla niego /niej jest to najprostsze rozwiązanie .
4 lut 15:39
wredulus_pospolitus:
@Bora −−− szczerze mówiąc ... dla niego/niej nie wiem co będzie najprostszym rozwiązaniem,
patrząc na to jakie braki posiada.
4 lut 16:34