Ciągi
Kokosz: W ciągu arytmetycznym o nieparzystej liczbie wyrazów suma wyrazów stojących na miejscach
nieparzystych równa się 44, a suma pozostałych wynosi 33.
Znajdź wyraz środkowy i liczbę wyrazów tego ciągu.
Oglądałem na internecie różne wersje rozwiązań, których nie czaję. Wszystkie opierały się na
zasadzie jednego połączonego ciągu nieparzysto−parzystego.
Zacząłem kombinować i postanowiłem zacząć od 2 ciągów a
n i b
n
Założyłem, że elementów parzystych jest "n" a nieparzystych "n+1" i różnica między elementami
poszczególnych ciągów wynosi "2r" a między elementami a i b o tym samym indeksie wynosi "r"
a
n+1 = a
n + 2r; b
n = b
n−1 + 2r; b
n = a
n + r
⎧ | a1 + a2 + a3 + .. + an + an+1 = 44 | |
⎩ | b1 + b2 + b3 + .. + bn = 33 |
|
| a1 + an+1 | | 2a1 + (n+1−1)2r | | 2a1 + 2nr | |
Sa = |
| (n+1) = |
| (n+1) = |
| (n+1) |
| 2 | | 2 | | 2 | |
S
a = (a
1 + nr)(n + 1) = 44
| b1 + bn | | 2b1 + (n−1)2r | | 2b1 + 2nr − 2r | |
Sb = |
| n = |
| n = |
| n |
| 2 | | 2 | | 2 | |
S
b = (b
1 + nr − r)n = 33
⎧ | na1 + n2r + a1 +nr = 44 | |
⎩ | nb1 + n2r − nr = 33 |
|
⎧ | an+1 = an + 2r | |
⎩ | an+1 = a1 + (n+1−1)2r = a1 + 2nr |
|
b
1 = a
1 + r
a1 + an+1 | |
| = a(n+1)/2 ==> wyraz środkowy ciągu |
2 | |
a1 + an+1 | | [(n+1)−1] | |
| = a1 + |
| 2r = a1 + nr |
2 | | 2 | |
⎧ | na1 + n2r + a1 + nr = 44 | |
⎩ | na1 + nr + n2r − nr = 33 |
|
| ⎧ | na1 + n2r + a1 + nr = 44 | |
– | ⎨ | |
|
| ⎩ | na1 + n2r = 33 | |
———————————
== == a
1 + nr = 11 = a
(n+1)/2 ==> wyraz środkowy ciągu a
n
S
a = 44 = (n + 1) · a
(n+1)/2 ==> 44 = (n + 1)·11 = 11n + 11
11n + 11 = 44 ==> 11n = 33 ==>
n = 3 – ilość elementów ciągu parzystego
Ilość elementów ciągu nieparzystego = n + 1 = 4
Suma elementów obu ciągów n = 7
Ustawiając elementy ciągów a
n i b
n w kolejności rosnącej otrzymujemy ciąg c
n to:
Wyraz środkowy c4 = 11
Proszę o konstruktywne uwagi (może być na wesoło

ale bez używania określeń ogólnie
uznanych za wulgarne i obelżywe takie jak "czegoś ty się nawąchał?", "czy to tylko deska
klozetowa spadła na łeb czy cały bakelitowy klop?" itp, itd).
Jak rozpatrywałem przepastny internet to trochę się gubiłem w tych ciągach nieparzystych
od a
1 do a
2n+1 i od a
2 do a
2n ze skokiem 2r
{a
1, a
3, a
5, ..., a
2n−1, a
2n+1)
{a
2, a
4, a
6, ..., a
2n−2, a
2n)
Po prostu dla mnie ciąg nieparzysty powinien być od a
1 do a
2n−1 bo wtedy dla n = 1
uzyskam a z indeksem 1 a dla a
2n+1 nie uzyskam a
1 bo n jest większe od "0"
A ciąg parzysty d a
2 do a
2n−2 dla n > 1
ALBO NIECH MI TO KTOŚ JASNO WYTŁUMACZY Z TYM ŁĄCZONYM CIĄGIEM
PARZYSTO−NIEPARZYSTYM

!
wredulus_pospolitus:
moja propozycja:
{a
n} <−−− ciąg nieparzystych wyrazów (gdzie różnica = 2r)
{b
n} <−−−− ciąg parzystych wyrazów (gdzie różnica = 2r)
S
bn = −11 +
San = −11 +
Sbn − n*r + an+1 −−−> a
n+1 = 11 + n*r
a
n+1 = a
1 + 2nr = 11 + nr −−−> a
1 = 11 − nr
a
1 + a
n+1 = a
środkowy = szukana wartość (bo to także środkowy element wyjściowego ciągu)
| 11 + nr + (11 − nr) | |
= |
| = 11 |
| 2 | |
Odrobinkę szybciej

... a dalej bym już nie liczył ilość elementów ciągów a
n i b
n
tylko wrócił do wyjściowego ciągu:
S = 44 + 33 = 77 = c
środkowy*n −−−> n = 7
Kajko:
n − liczba wyrazów ciągu arytmetycznego (a
n) i n jest liczbą nieparzystą, a − wyraz środkowy
| n + 1 | |
a1 + a3 + ... + an = 44 ⇒ a * |
| = 44 (1) |
| 2 | |
| n − 1 | |
a2 + a4 + ... + an−1 = 33 ⇒ a * |
| = 33 (2) |
| 2 | |
| n + 1 | | 4 | |
Dzielę równania stronami i otrzymuję |
| = |
| 4n − 4 = 3n + 3 ⇒ n = 7 |
| n − 1 | | 3 | |
| 7 + 1 | |
(1) a * |
| = 44 ⇒ a = 11 |
| 2 | |