Trójkąt i kąty
Mi Ka:
W trójkącie ABC kąt przy wierzchołku A jest dwa razy większy niż kąt przy wierzchołku B .
Boki AB i AC maja odpowiednio długośc c i b .
Wyznaczyć długość trzeciego boku
Mam do tego zadania wskazówkę
Skorzystać z twierdzenia sinusów i cosinusów i
BC=a=
√b(b+c) więc rysunek zrobiłem ok
Kąt przy wierzchołku C ma miare (180
o−3α)
Jeśli skorzystam z twierdzenia sinusów to
sin(180
o−3α)=sin(3α)
sin(α)*c=3bsinα−4bsin
3α
4sin
3(α)b−3sin(α)b+sin(α)c=0
sinα[4sin
2(α)b−3b+c]=0
sinα=0 odpada lub
4sin
2(α)*b−3b+c=0
4sin
2(α)*b=3b−c
| 3b−c | |
sin2α= |
| musi byc >0 więc 3b>c i b>0 i c>0 |
| 4b | |
Oblicze cos
2α zeby skorzystac ze wzoru na cos(2α) do obliczenia a)
cos
2(α)=1−sin
2α
| 3b−c | | 4b | | 3b−c | | 4b−3b+c | | b+c | |
cos2(α)=1− |
| = |
| − |
| = |
| = |
| |
| 4b | | 4b | | 4b | | 4b | | 4b | |
cos(2α)=cos
2α−sin
2α
| b+c | | 3b−c | | b+c−3b+c | | 2c−2b | | 2(c−b) | | c−b | |
cos(2α)= |
| − |
| = |
| = |
| = |
| = |
| |
| 4b | | 4b | | 4b | | 4b | | 4b | | 2b | |
Teraz obliczam długośc boku BC=a
a
2=b
2+c
2−c
2+bc
a
2=b
2+bc=b(b+c)
a=
√b(b+c) lub a=−
√b(b+c) odpada
czyli wyszło dobrze .