planimetria matura rozszerzona
Patrycja: 1. Oblicz długość środkowej CD w trójkącie ABC o bokach długości a=10cm, b=12cm, c=20cm.
2. W trójkącie ABC mamy dane |AC|=8, |BC|=12 oraz |∡ACB| = 120st. . Przez wierzchołek C
poprowadzono prostą prostopadłą do boku BC. Przecięła ona bok AB w punkcie D. Oblicz długość
odcinka CD.
16 maj 19:07
chichi:
| 1 | |
|CD| = |
| √2*102 + 2*122 − 202 = √22 |
| 2 | |
16 maj 19:18
Patrycja: dlaczego tak?
16 maj 19:58
16 maj 20:18
16 maj 20:20
Patrycja: hmmm, a to wchodzi w zakres liceum? bo kurczę jakoś go nie pamiętam

widzę ze to jest jakos
wyprowadzone z cosinusow ale jakos koslawie, bo tam nie ma przecież kąta:?
16 maj 20:26
Patrycja: :(
16 maj 20:30
16 maj 20:34
Patrycja: super! już rozumiem! inteligentne i szczwane to rozwiązanie, dziękuje

a drugie masz moze
jakas podpowiedz?
16 maj 20:57
Patrycja: okej mam juz

jeszcze raz dziekuje za pomoc
16 maj 21:11
chichi:
| 1 | | 1 | |
PABC = |
| * 8 * 12 * sin(120o) = 24√3, no ale też PABC = |
| * 12 * h = 6h, |
| 2 | | 2 | |
zatem mamy, że h = 4
√3. z tw. Carnota (tw. cosinusów) w ΔABC otrzymasz, że x = 4
√19.
| y | | 12 | |
z tw. Pit. w ΔABE mamy, że |EB| = 16. ΔABE ∼ ΔDBC, stąd |
| = |
| ⇔ y = 3√3 |
| 4√3 | | 16 | |
16 maj 21:18
Mila:

Z zast,tw. cosinusów. jeśli nie znasz wzorów na dł. środkowych.
1) ΔABC:
10
2=20
2+12
2−2*20*12 cosα
2) W ΔADC:
| 37 | |
d2=102+122−2*10*12* |
| |
| 40 | |
d
2=22
d=
√22
2)
16 maj 22:06
aa:

zad2/
| 1 | |
PABC= |
| *8*12*sin120o= 24√3 |
| 2 | |
| 1 | | 1 | |
P1= |
| *8*d*sin30o =2d i P2= |
| *d*12=6d |
| 2 | | 2 | |
P
1+P
2=P
8d=24
√3
d= 3√3
21 cze 01:40