Oblicz pole
Paluszek: W trójkącie dane są długości 2 boków: 3 cm i 5 cm i długość środkowej poprowadzonej do 3 boku
równa 2cm. oblicz pole trójkąta i pole koła opisanego na trójkącie.
6 mar 18:12
chichi:
niech d (=2), będzie długością środkowej opuszczonej na trzeci bok długości x (x>0), wówczas:
| | √32 + 52 − x2 | |
2 = |
| ⇔ x = ... |
| | 2 | |
| | abc | | L | |
P = |
| i jeszcze może np. wzór Herona? P = √p(p−a)(p−b)(p−c), gdzie p = |
| |
| | 4R | | 2 | |
6 mar 18:18
chichi:
chochlik:
| | √2*32 + 2*52 − x2 | |
2 = |
| , zapomniałem o 2 z pośpiechu  |
| | 2 | |
6 mar 18:19
Paluszek: Dzięki wielkie
6 mar 18:29
Paluszek: A dałoby się tu zastosować twierdzenie cosinusów?
6 mar 18:43
chichi:
jasne, w tym wzorze na środkową w wyprowadzeniu używa się dwukrotnie twierdzenia cosinusów
6 mar 18:46
chichi:
| | 1 | | 1 | |
(1) d2 = b2 + ( |
| a)2 − 2 * |
| a * b * cos(α) |
| | 2 | | 2 | |
| | c2 − a2 − b2 | |
(2) c2 = a2 + b2 − 2ab * cos(α) ⇒ cos(α) = |
| |
| | −2ab | |
wstawić teraz do (1), uprościć i spierwiastkować i mamy wzór
6 mar 18:52