Zbiór
Fred: Zbiorem wartości funkcji f(x) = pierwiastek z 3 sinx+cosx określonej w przedziale <0,2 pi> jest
zbiór… Jak to zrobić?
3 maj 20:17
wredulus_pospolitus:
tym razem BEZ 'x' na początku
3 maj 20:31
3 maj 20:31
wredulus_pospolitus:
Liczysz f'(x) szukasz minimum, maksimum.
sprawdzasz czy należą do badanego przedziału (załóżmy, że tak) i sprawdzasz:
f(0) = ...
f(xmin) = ...
f(xmax) = ...
f(2π) = ...
wybierasz najmniejszą i największą z tych wartości −−− i tak otrzymujesz zbiór wartości
3 maj 20:33
Fred: A jak policzyłeś f od zera?
3 maj 21:35
Eta:
f(x)=
√3sin(x)+cos(x)
| | √3 | | 1 | | π | | π | |
f(x)=2[ |
| sin(x)+ |
| cos(x)] =2 [cos( |
| )sin(x)+sin( |
| )cos(x)] |
| | 2 | | 2 | | 6 | | 6 | |
ZW= <−2,2>
===========
i po ptokach
3 maj 22:50