Zbiór wartości
Kuba : zbiorem wartości funkcji x pierwiastek z 3 sin x+cosx określonej w przedziale <0,2pi> jest
zbiór: jak to zrobić?
2 maj 10:49
wredulus_pospolitus:
f(x) = x
3√sinx + cosx
2 maj 10:51
wredulus_pospolitus:
Miałeś pochodne
2 maj 10:52
Kuba : Tak
2 maj 10:56
Kuba : Tylko mi to źle wychodzi w ogóle
2 maj 10:56
wredulus_pospolitus:
to pokaż jak robisz
2 maj 11:06
Kuba : Mi wyszła pochodna pierwiastek z 3 cosx−sinx
2 maj 11:20
wredulus_pospolitus:
źle ... pochodna iloczynu, pochodna funkcji wewnętrznej

wzory na pochodną:
f = h * g to f' = h' * g + h * g' (pochodna iloczynu)
oraz
( f(g(x)) )' = f'(g(x))*g'(x) (pochodna funkcji złożonej)
f(x) = x*
3√g(x) = x(g(x))
1/3
| | 1 | |
f'(x) = (g(x))1/3 + x* |
| g(x)−2/3*g'(x) |
| | 3 | |
gdzie g(x) = sinx + cosx
2 maj 11:24