Dany jest tga= -2/3 i kąt jest w II ćwiartce.
Monika: Mam pytanie. Dany jest tga= −2/3 i kąt w II ćwiartce.
Czy mogę w trójkącie prostokątnym chwilowo przyjąć, ze tga=2/3, wyliczę trzeci odcinek z
Pitagorasa,
a potem sinusowi dam znak dodatni, a cosa i ctga dam znaki ujemne?
Czy ten sposób jest alternatywny do wyliczania wzorami?
2 maj 17:50
wredulus_pospolitus:
jeżeli użyjesz oznaczenia tgα , to nie ... nie możesz.
ale jeżeli zastosujesz tgβ (gdzie β = 180o − α) ... to tak
2 maj 18:09
Monika: Ale w trójkącie prostokątnym beta to ten drugi kąt ostry. To nie będzie kolizji oznaczeń?
2 maj 18:18
Pani Hou:
ale α też nie może byc rozwarty
2 maj 18:28
Monika: To Może zamiast bety przyjąć gammę?
A potem przy wyznaczaniu sin, cos i ctg mieć oznaczenie alfa?
2 maj 18:37
2 maj 19:53
Monika: Dziękuję Nika.
Ja ten sposób z układem współrzędnych znam. I w nim też jest trójkąt prostokątny, z którego
obliczamy sin, cos tg, ctg. Wartość bezwzględna wyniku jest taka sama, tylko znak ćwiartki
istotny.
Na maturze tego rodzaju zad. są zamknięte, to zastanawiałam się, czy nie rysować od razu
trójkąta prostokątnego i liczyć z Pitagorasa ten trzeci odcinek.
2 maj 20:15
nika:
W zad. zmkniętych możesz ( tylko uważaj na znaki funkcji )
2 maj 20:44
Monika: Tak, ten wierszyk o znakach mam w paluszku.
2 maj 20:57
Luna :
Można także znając tgα
Tak jak poprzednio uważać na znaki
3 maj 09:31
26 kwi 09:17