Funkcja kwadratowa
Kuba : Funkcja kwadratowa y=−2x2+bx+c ma dwa miejsca zerowe x1=1,x2=−11 oblicz wartość największą
tej funkcji.
2 maj 11:00
wredulus_pospolitus:
skoro znamy miejsca zerowe to znaczy, że:
y = −2(x−1)(x+11) to po pierwsze.
Po drugie ... największa wartość będzie w wierzchołku,
| | 1 + (−11) | |
natomiast xwierzchołka = |
| = −5 |
| | 2 | |
więc y
max = −2(−5−1)(−5+11) = 72
2 maj 11:08
wredulus_pospolitus:
II sposób:
różnica pomiędzy miejscami zerowymi = 1 − (−11) = 12
bierzemy połowę tej różnicy i podnosimy do kwadratu, mnożymy przez współczynnik 'a' oraz (−1).
yMAX = 62*(−2)*(−1) = 72
2 maj 11:11
Kuba : Dzięki
2 maj 11:14
Kuba : A na ten x wierzchołka to jest jakiś wzór?
2 maj 11:18
Aruseq: średnia arytmetyczna miejsc zerowych, co wynika z symetrii paraboli
2 maj 11:24
wredulus_pospolitus:
w paraboli mamy taką fajną zasadę:
jeżeli mamy takie x1, x2 że: f(x1) = f(x2) to xwierzchołka jest średnią arytmetyczną z
tych x1, x2.
W naszym przypadku wykorzystujemy fakt, że x1 i x2 są miejscami zerowymi (więc funkcja
przyjmuje wartość 0 dla obu tych x'sów).
2 maj 11:26
Min.Edukacji: @11:18 Kuba zajrzyj do karty wzorów
2 maj 15:48
3 maj 08:39