ostrosłup przekrój
Misia: Ostrosłup prawidłowy trójkątny, w którym krawędź podstawy ma długość a, a krawędź boczna jest
nachylona do płaszczyzny pod kątem α, przecięto płaszczyzną przechodzącą przez krawędź
podstawy i nachyloną do podstawy pod kątem β. Oblicz pole otrzymanego przekroju.
Nie wiem kurczę co zrobić, bo nie wiem jak też policzyć ten odcinek od punktu przecięcia z
krawędzią boczną. Proszę o pomoc
26 kwi 19:26
Misia: nikt nic?
27 kwi 13:04
27 kwi 14:09
Misia: Widziałam to, ale to nie jest to samo. Tam mówią o środku noku, a tu nie wiemy, czy to jest
środek czy coś innego.
27 kwi 15:20
Mila:
1)
W ΔDCE: ∡DEC=180−(α+β)
| DC | | h | |
| = |
| |
| sin(180−(α+β)) | | sinα | |
| | DC*sinα | | a√3 | | sinα | |
h= |
| = |
| * |
| |
| | sin(α+β) | | 2 | | sin(α+β) | |
| | a2√3 | | sinα | |
PΔABE= |
| * |
| |
| | 4 | | sin(α+β) | |
=====================
29 kwi 20:14