dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny.Długość krawędzi podstawy ostrosłupa jest równa
a,krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny jego podstawy pod kątem α.Ostrosłup przecięto
płaszczyzną przechodzącą przez krawędź podstawy i środek przeciwległej krawędzi bocznej.
a)Oblicz pole otrzymanego przekroju
b)wyznacz sinus kąta nachylenia płaszczyzny przekroju do płaszczyzny podstawy
| 2 | a√3 | |||
moje zapiski: IBOI= | * | |||
| 3 | 2 |
| a√3 | a√3 | |||
cosα= | /k k= | |||
| 3 | 3cosα |
| 1 | a√3 | √3cosα | ||||
cosβ= | a/ | cosβ= | cos2β=2cos2β−1 | |||
| 2 | 3cosα | 2 |
| 1 | 1 | |||
tw.cosinusów z2=( | x)2 +x2 −2* | x*x*cos(180−2β) | ||
| 2 | 2 |
dane − a , α
oznaczenia
a − krawędź podstawy
hp − wysokość podstawy
l − krawędź boczna
ht − wysokośc przekroju
Pt − pole przekroju
α − kąt pochylenia krawędzi bocznej
β − kąt pochylenia przekroju
| a√3 | ||
hp = | ||
| 2 |
| |||||||
= cosα
| |||||||
| l |
| a√3 | ||
l = | ||
| 3cosα |
| a*ht | ||
Pt = | = −−−−−−
| |
| 2 |
dla dero, który jest specjalistą od zadań ze stereometrii ( i nie tylko)