logarytmy
mar: Dane są liczby a=log
23 oraz b=log
213. Liczbę log
2648
2 przedstaw za pomocą liczb a i b.
Zamieniłem:
ale nie wiem czy tędy droga...
24 kwi 13:30
mar: Nie wiem co dalej. A jeszcze druga część: wykaż, że liczba b jest liczbą niewymierną.
24 kwi 13:31
wredulus_pospolitus:
log
2648
2 = 2log
2*13(16*3) = 2log
2*13(16) + 2log
2*133 =
= 2log
2*13(2
4) + 2log
2*133 = 8log
2*132 + 2log
2*133 =
| | 8 | | 2 | | 8 | | 2 | |
= |
| + |
| = |
| + |
| = |
| | log2(2*13) | | log3(2*13) | | log22 + log213 | | log32 + log313 | |
| | 8 | | 2 | | 8 | | 2 | |
= |
| + |
| = |
| + |
| = |
| | 1+b | | a + log313 | | 1+b | | | |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2a | |
= |
| + |
| = |
| + |
| |
| | 1+a | | | | 1+a | | a2 + b | |
24 kwi 13:56
wredulus_pospolitus:
| | 8 | | 2 | |
yyyy ... pierwszy ułamek to |
| w pewnym momencie z rozpędu zamieniłem go na |
| |
| | 1+b | | 1+a | |
24 kwi 13:57
mar: OK, no teraz wszytko jasne, ale w życiu bym na to nie wpadł, dzięki
24 kwi 14:01
mar: A jak pokazać, że b jest niewymierna?
24 kwi 14:02
24 kwi 14:43
mar: Teraz jeszcze zauważyłem pomyłkę w Twoim rozwiązaniu:
w przedostatniej linijce zamieniłeś log
32 na "a",
| | log22 | | 1 | |
powinno być jeszcze log32 = |
| = |
| |
| | log23 | | a | |
| | 8 | | 2 | | 2a+8 | |
i ostatecznie |
| + |
| = |
| |
| | 1+b | | | | 1+b | |
24 kwi 14:54
Eta:
| | 2log2(24*3) | | 8+2log23 | | 8+2a | |
log26482= |
| = |
| = |
| |
| | log2(2*13) | | 1+log213 | | 1+b | |
i po ptokach
24 kwi 16:39