logarytmy
PanCogito: Udowodnij, że log23 jest liczbą niewymierną. Proszę o podpowiedź
30 kwi 19:41
Kejt: hmm..może z definicji logarytmu?
30 kwi 19:44
PanCogito: próbowałe ale nie wychodzi
30 kwi 20:04
Kejt:
log23=x
2x=3
2=x√3 (x to stopień pierwiastka tylko nie dało się zapisać)
jeśli 2<3 to x>1
z racji, że 3 jest liczbą pierwszą, pierwiastek z niej (stopnia różnego od 1) nigdy nie będzie
liczbą wymierną, czyli zawsze niewymierną..
tylko nie wiem czy to tak może być.. lub tyle wystarczy..
30 kwi 20:15
PanCogito: Dzięki mam nadzieję, że wystarczy
30 kwi 20:21
b.: pierwiastek z niej (stopnia różnego od 1) nigdy nie będzie liczbą wymierną −−> hmm, pierwiastek
stopnia 1/2 z 3 to inaczej 3
2=9...
chodzi raczej o to, że stopień jest wymierny i większy od 1
proponuję tak:
| | p | |
załóżmy nie wprost, że x jest wymierne, tj. x= |
| dla pewnych naturalnych (bo x>0), |
| | q | |
względnie pierwszych p,q
wówczas
2
p/q = 3
2
p = 3
q
prawa strona jest nieparzysta, a lewa parzysta (bo p≥1 naturalne), sprzeczność
zatem x jest niewymierne
30 kwi 20:22
click: Dziekuje : )
2 gru 17:52