proszę o rozwiązanie
anna: rozwiąż równanie
sin2(3x) = 4sin2(2x)*cos2x − sin2x
17 kwi 07:52
ite:
wskazówka:
− lewą stronę równania można przekształcić do postaci
sin2(x)(4*cos2(x)−1)2
− prawą do postaci
sin2(x)(4*cos2(x)−1)(4*cos2(x)+1)
17 kwi 15:26
anna: z jakiego wzoru rozpisano sin2(3x)
18 kwi 07:17
.:
Możesz rozpisać że wzoru na sin(a + b)
Przyjmując a = 2x, b = x
18 kwi 08:06
Mariusz:
| | 1 | |
sin2(3x) = |
| (sin2(3x)+sin2(3x)) |
| | 2 | |
| | 1 | |
sin2(3x) = |
| (sin2(3x)+1−cos2(3x)) |
| | 2 | |
| | 1 | |
sin2(3x) = |
| (1−(cos2(3x)−sin2(3x))) |
| | 2 | |
| | 1 | |
sin2(3x) = |
| (1−cos(6x)) |
| | 2 | |
https://matematykaszkolna.pl/forum/419490.html
W powyższym wątku próbowałem wyprowadzić wzór na współczynniki
wielomianu który mógłby się tutaj przydać
Została mi do policzenia suma pozwalająca wyznaczyć współczynnik wiodący
Niestety nie mam pomysłu na tę sumę a to co Adam zaproponował jest nie do zaakceptowania
18 kwi 08:47
wredulus_pospolitus:
Mariusz ... ale co ma mu dać zwiększenie wielokrotności kąta, skoro po drugiej stronie ma kąty
x i 2x

sin
2(3x) = (sin2xcosx + cos2xsinx)
2 = sin
2x(2cos
2x + 2cos
2x − 1)
2 = sin
2x(4cos
2x − 1)
2
Co tutaj jest 'nie do zaakceptowania'
18 kwi 09:51
ite:
Tak właśnie liczyłam : )
Ogólnie rzecz biorąc, im mniej emocji tym większa precyzja myśli.
18 kwi 10:14
Mariusz:
Oj wredulusik nie chciało ci się już zajrzeć do wątku do którego dałem odnośnik
Nie do zaakceptowania jest pomysł Adama na sumę z tego wątku
Da nam cosinusa przez co będziemy mogli użyć wielomianu z przytoczonego wątku
Z rozwiązania równania różniczkowego otrzymałem że
| | (−1)k | | n | | | |
y1(x) = cn(∑k=0floor(n/2) |
| * |
| * | *(2x)n−2k) |
| | 2n | | n−k | | |
y
1(1) = 1
| | (−1)k | | n | | | |
zatem cn(∑k=0floor(n/2)( |
| ) |
| * | ) = 1 |
| | 4k | | n−k | | |
Mam problem z policzeniem tej sumy , choć dla n=6
można to zrobić na paluszkach
Problemem jest policzenie jej dla pewnego ustalonego choć nieznanego n
Dla n= 6
| | c6 | | 6 | | | | 6 | | | |
T6(x) = |
| (1* |
| * | *(2x)6−1* |
| * | *(2x)4 |
| | 64 | | 6 | | | 5 | | |
| | 6 | | | | 6 | | | |
+1* |
| * | *(2x)2−1* |
| * | *(2x)0) |
| | 4 | | | 3 | | |
| | c6 | | 6 | | 6 | |
T6(x) = |
| (64x6− |
| *5*16x4+ |
| *6*4x2−2) |
| | 64 | | 5 | | 4 | |
| | c6 | |
T6(x) = |
| (64x6 − 96x4 + 36x2 − 2) |
| | 64 | |
Teraz obliczmy współczynnik c
6
| | (−1)k | | 6 | | | |
c6(∑k=0floor(6/2)( |
| ) |
| * | ) = 1 |
| | 4k | | 6−k | | |
| | (−1)k | | 6 | | | |
c6(∑k=03( |
| ) |
| * | ) = 1 |
| | 4k | | 6−k | | |
| | 1 | | 6 | | | | 1 | | 6 | | | | 1 | | 6 | | | |
c6( |
| * |
| * | − |
| * |
| * | + |
| * |
| * | |
| | 1 | | 6 | | | 4 | | 5 | | | 16 | | 4 | | |
| | 6 | | 9 | | 1 | |
c6(1 − |
| + |
| − |
| ) = 1 |
| | 4 | | 16 | | 32 | |
c
6 = 32
Mamy zatem
| | c6 | |
T6(x) = |
| (64x6 − 96x4 + 36x2 − 2) |
| | 64 | |
| | 32 | |
T6(x) = |
| (64x6 − 96x4 + 36x2 − 2) |
| | 64 | |
| | 1 | |
T6(x) = |
| (64x6 − 96x4 + 36x2 − 2) |
| | 2 | |
T
6(x) = (32x
6 − 48x
4 + 18x
2 − 1)
T
n(cos(t)) = cos(n*t)
T
6(cos(t)) = cos(6t)
Mamy zatem
cos(6x) = (32cos
6(x) − 48cos
4(x) + 18cos
2(x) − 1)
| 1 | | 1 | |
| (1−cos(6x)) = |
| (1−(32cos6(x) − 48cos4(x) + 18cos2(x) − 1)) |
| 2 | | 2 | |
| 1 | | 1 | |
| (1−cos(6x)) = |
| (2 − 18cos2(x) + 48cos4(x) − 32cos6(x)) |
| 2 | | 2 | |
| 1 | |
| (1−cos(6x)) = 1 − 9cos2(x) + 24cos4(x)−16cos6(x) |
| 2 | |
I już mamy kąty x
"Co tutaj jest 'nie do zaakceptowania"
To akurat jest w porządku
jednak dla n>3 nie będzie to szybsze niż skorzystanie z ogólnej postaci wielomianów T
n(x)
"im mniej emocji tym większa precyzja myśli."
Nie precyzja myśli tylko wredulusowi nie chciało się
zajrzeć do tematu z odnośnika
1 − 9cos
2(x) + 24cos
4(x)−16cos
6(x) = 16sin
2(x)cos
4(x)−sin
2(x)
1 − 9cos
2(x) + 24cos
4(x)−16cos
6(x) = sin
2(x)(16cos
4(x) − 1)
1 − 9cos
2(x) + 24cos
4(x)−16cos
6(x) = (1−cos
2(x))(16cos
4(x) − 1)
1 − 9cos
2(x) + 24cos
4(x)−16cos
6(x) = −16cos
6(x)+16cos
4(x)+cos
2(x) − 1
8cos
4(x) − 10cos
2(x)+2 = 0
Można teraz podstawić t = cos
2(x) i rozwiązać równanie kwadratowe
ale można zobaczyć co dadzą nam wielomiany T
4(x) oraz T
2(x)
| | c4 | | 4 | | | | 4 | | | |
T4(x) = |
| (1* |
| * | *(2x)4−1* |
| * | *(2x)2 |
| | 16 | | 4 | | | 3 | | |
| | c4 | |
T4(x) = |
| (16x4−16x2+2) |
| | 16 | |
| | 1 | | 4 | | | | 1 | | 4 | | | | 1 | 4 | | | |
c4( |
| * |
| * | − |
| * |
| * | + |
|
| * | ) = 1 |
| | 1 | | 4 | | | 4 | | 3 | | | 16 | 2 | | |
c
4 = 8
| | c4 | |
T4(x) = |
| (16x4−16x2+2) |
| | 16 | |
| | 8 | |
T4(x) = |
| (16x4−16x2+2) |
| | 16 | |
| | 1 | |
T4(x) = |
| (16x4−16x2+2) |
| | 2 | |
T
4(x) = (8x
4−8x
2+1)
| | c2 | | 2 | | | | 2 | | | |
T2(x) = |
| (1* |
| * | *(2x)2−1* |
| * | *(2x)0) |
| | 4 | | 2 | | | 1 | | |
| | 1 | | 2 | | | | 1 | | 2 | | | |
c2( |
| * |
| * | − |
| * |
| * | ) = 1 |
| | 1 | | 2 | | | 4 | | 1 | | |
c
2 = 2
T
2(x) = 2x
2−1
Mamy zatem
8cos
4(x) − 10cos
2(x)+2 = 0
(8cos
4(x) − 8cos
2(x) + 1) − (2cos
2(x) − 1) = 0
cos(4x) − cos(2x) = 0
cos(4x) = cos(2x)
4x = 2x + 2kπ , k ∊ ℤ
4x = −2x + 2kπ , k ∊ ℤ
2x = 2kπ , k ∊ ℤ
6x = 2kπ , k ∊ ℤ
x = kπ , k ∊ ℤ
19 kwi 16:25
anna: przepraszam ale to zadanie było na maturze próbnej i na pewno nie może być w taki sposób
rozwiązane
19 kwi 20:38
Eta:
Zauważamy,że : 4sin
2(2x)cos
2x= (2sin(2x)*cosx)
2= ( sin(3x)+sinx)
2
i mamy
sin
2(3x)= sin
2(3x)+2sin(3x)*sinx+sin
2x−sin
2x
2sin(3x)sinx=0
sin(3x)=0 lub sinx=0
............... dokończ
P.S.
aniu nie patrz na
Mariusza on lubi takie rozwlekłe( na trzy strony)
rozwiązania
19 kwi 21:20
Mefistofeles:
Dobry wieczór .
Eta pisze
.............................=(2sin(2x)*cosx)2=(sin(3x)+sinx)2
Skąd to i czy można tak szybko wpaśc na to na maturze ?
Dziękuje za odpowiedz
19 kwi 22:18
Eta:
| | 3x+x | | 3x−x | |
sin(3x)+sin(x)= 2sin( |
| )*cos( |
| ) = 2 sin2x*cosx |
| | 2 | | 2 | |
19 kwi 22:22
Mefistofeles:
Rozumiem
19 kwi 22:32
Mariusz:
| | (−1)k | | n | | | |
Znając sumę ∑k=0floor(n/2) |
| * |
| * | |
| | 4n | | n−k | | |
można bardzo szybko rozwinąć cos(nx)
Mamy T
n(cos(x)) = cos(n*x)
Postać ogólna wielomianów T
n(x) dla n > 0 to
| | (−1)k | | n | | | |
Tn(x) = cn(∑k=0floor(n/2) |
| * |
| * | *(2x)n−2k) |
| | 2n | | n−k | | |
T
n(1) = 1 a zatem
| | (−1)k | | n | | | |
cn(∑k=0floor(n/2) |
| * |
| * | ) = 1 |
| | 4k | | n−k | | |
Do obliczenia współczynnika wiodącego potrzebujemy sumy
| | (−1)k | | n | | | |
∑k=0floor(n/2) |
| * |
| * | |
| | 4k | | n−k | | |
Mogę postawić hipotezę że
| | (−1)k | | n | | | | 1 | |
∑k=0floor(n/2) |
| * |
| * | = |
| |
| | 4k | | n−k | | | 2n−1 | |
ale bez jej udowodnienia liczyłem tę sumę aby wyznaczyć współczynnik wiodący
P.S nie patrz na rozwiązanie Ety bo nawet nie wiadomo skąd to swoje rozwiązanie wzięła
a przynajmniej w tym wpisie w którym się wymądrzała i nastawiała innych użytkowników
przeciwko mnie , nie napisała co i skąd bierze
Lepiej dłuższe niż takie z których nic nie wynika i po latach na emeryturze
nawet nie będzie się pamiętać co z czego zostało wzięte
Poza tym to tylko optycznie wygląda na dłuższe ale takie nie jest
19 kwi 23:59
Iryt:
Mariusz , masz napisany wzór 22:22. Twoje rozwiązanie jest zbyt długie na próbną maturę.
Wzory (tożsamości ) są w tablicach.
Też rozwiązałam, jak napisano 21: 20.
Nie wpisałam, bo sprawdziłam, że już jest rozwiązanie.
20 kwi 00:13
anna: dziękuję wszystkim szczególnie ETA 21;20
20 kwi 08:13
Mefistofeles:
Ok.
Może i można na to wpaść.Nie kwestionuje tego .
Ja natomiast na początku pomyślałem nad wzorem sin2α+sin2β ale nie mogłem go znależć tylko
sin2α−sin2β(jest )
Z kwadratów na cosinus tez nie pasowało
20 kwi 16:49
ite:
refleksja ogólna (niewesoła 😥):
niedobrze jeśli cokolwiek "optycznie wygląda na dłuższe ale takie nie jest"
20 kwi 21:04
aruseq: Mariusz relujesz
20 kwi 22:19