Funkcje trygonometryczne - wyznacz pierwiastki równania
Gabriel : Proszę niech mi ktoś wytłumaczy jak krowie na rowie jak to rozwiązać, bo nie rozumiem jak się
zabrać
Wyznacz pierwiastki równania należące do przedziału (−π2 ; π2) przedział obustronnie
domknięty
4cos5x sin2x + 2sin3x = √2
27 mar 09:25
wredulus_pospolitus:
mamy sin(a)*cos(b) gdzie a i b to takie 'nijakie' kąty ... więc coś z tym musimy zrobić
zaglądamy do 'księgi wzorów' i szukamy co się może nam przydać:
https://matematykaszkolna.pl/strona/3670.html
i korzystamy z odpowiedniego wzoru w celu uzyskania:
4cos5xsin2x + 2sin3x =
√2
2[ sin7x + sin3x] + 2sin3x =
√2
2sin7x =
√2
| | π | | 3π | |
7x = |
| + 2kπ ∨ 7x = |
| + 2kπ |
| | 4 | | 4 | |
x = ......... ∨ x = ..................
27 mar 09:48
wredulus_pospolitus:
tam miało być sin7x
− sin3x
27 mar 09:49