Wykaż że
Mariusz:
Wykaż że dla n > 0 ⋀ n ∊ ℤ
| | (−1)k | | n | | | | 1 | |
∑k=0floor(n/2) |
| * |
| | = |
| |
| | 4k | | n−k | | | 2n−1 | |
Po obliczeniu wartości dla kilku początkowych dodatnich n
postawiłem powyższą hipotezę ale jak ją wykazać
27 mar 01:58
27 mar 14:22
27 mar 14:22
Adamm:
| | (−1)k | | n | | | |
∑k=0floor(n/2) |
| |
| | = 2−n ∑k=0floor(n/2) (−1)k |
| | 4k | | n−k | | |
= 2
−n D
n(2, 1) = 2
−n * 2 * T
n(1) = 2
−n+1
Gdzie D
n to wielomian Dicksona pierwszego rodzaju a T
n to wielomian Czebyszewa
27 mar 14:32
Mariusz :
Tyle że ja potrzebuję tej sumy do wyznaczenia współczynnika wiodącego
wielomianów Czebyszowa
Wychodząc z tego że T
n(x)=cos(n*arccos(x))
przyjąłem że t = arccos(x)
i wtedy y(t) = cos(n*t)
Różniczkując dwukrotnie otrzymałem
y''(t) = −n
2cos(n*t)
y''(t) = −n
2y(t)
y''(t) + n
2y(t) = 0
Dokonałem zamiany zmiennej niezależnej t = arccos(x)
i otrzymałem
(1−x
2)y''(x) −xy'(x)+n
2y(x) = 0
Teraz rozwiązałem to równanie metodą szeregu potęgowego
y(x) = ∑
k=0floor(n/2) c
kx
k
i otrzymałem następujące równanie
(k+2)(k+1)c
k+2−(k−n)(k+n)c
k = 0
(k−n)(k+n)c
k = (k+2)(k+1)c
k+2
| | (k+2)(k+1) | |
ck = |
| ck+2 |
| | (k−n)(k+n) | |
ostatecznie otrzymałem że całką szczególną tego równania jest
| | (−1)n | | n | | | |
y1(t) = cn(∑k=0floor(n/2) |
| * |
| * | *(2x)n−2k) |
| | 2n | | n−k | | |
Wiemy też że T
n(1) = 1
zatem do obliczenia wyrazu c
n potrzebuje tej sumy z pierwszego wpisu w tym wątku
Warunek n > 0 powstał prawdopodobnie dlatego że podczas rozszerzania do silni a następnie
do symbolu Newtona wystąpiło gdzieś dzielenie przez zero
Gdybym więc skorzystał z tego co proponujesz wystąpiło by błędne koło w rozumowaniu
(ang circular reasoning)
27 mar 16:01
Mariusz:
Tutaj założyłem że wielomian który dostałem jest rzeczywiście wielomianem Czebyszowa
Dostałem całkę szczególną
| | (−1)k | | n | | | |
y1(x) = cn(∑k=0floor(n/2) |
| * |
| * | *(2x)n−2k) |
| | 2n | | n−k | | |
Drugą całkę szczególną można uzyskać na dwa sposoby
1) z Wrońskianu
2) podstawieniem obniżającym rząd
27 mar 22:27
Mariusz:
"Gdzie D
n to wielomian Dicksona pierwszego rodzaju a T
n to wielomian Czebyszewa"
Adamm , niestety z wielomianów Czebyszewa nie mogę korzystać
https://matematykaszkolna.pl/forum/419490.html
Tu dokładniej rozpisałem skąd tę sumę wziąłem
7 kwi 07:27
Mariusz :
Można tę sumę normalnie policzyć bez żadnych Chujsonów
Trzeba tylko wpaść na pomysł
Obliczenia mogą być dłuższe ale powinny być zrozumiałe dla licealisty
26 lip 18:01