statystyka
3city: mam problem ze statystyka
Dana jest dystrybuanta
x (−∞, 5) (−5, −2> (−2, 0> (0,3> (3,8> (8,∞)
F(x) 0 0,1 0,3 0,5 0,8 1
wyznaczylem funkcje prawdopodobienstwa
Xi −5 −2 0 3 8
pi 0,1 0,2 0,2 0,3 0,2
Nalezy obliczyc dwoma sposobami
− Z funkcji prawdopodobienstwa
− Wyznaczyc z dystrybuanty
P(X <3)
P(X=−1)
P(−5 <X<3)
P(X=0,2)
P(X=0,1)
P(X<1,1)
P(X≤−0,1)
P(X≥1)
P(−0,1 ≤X <2,3)
P(0,2 < X <2,3)
P(−2,0 ≤ X ≤ 0,2)
F(2,3)
znam wzory takie jak
P(a≤x<b) = F(b) − F(a)
ale nie wiem co jak jest inny układ tzn. jest a<x<b albo a<x≤b itp...
oraz znam wzór
P(X=X0) = lim F(x) − F(X0)
x−>x0+
Wyznaczyć dla zmiennej losowej X; wartosc oczekiwana ( co wiem jak zrobic), kwartyl rzędu p =
0,3 , medianę, wariancje, moment zwykły rzędu pierwszego, moment zwykły rzędu drugiego moment
centralny rzędu drugiego i z tych też widziałem wzoru które pewnie można tu wykorzystać
chciałbym prosić o pomoc w pierwszej części tego zadania tzn. te przedziały nierówności bo nie
rozumiem w każdym przypadku jak to wyznaczać i nie rozumiem zastosowania wzorów. Jeśli ktoś
mógł podpowiedzieć byłbym bardzo wdzięczny
23 mar 21:12
23 mar 22:35