oblicz sume ciągu
Aaaaaa123: oblicz Oblicz sume S8 ciągu geometrycznego (an) jeśli jego wyraz pierwszy i drugi są
odpowiednio równe 1/16 i 1/8
16 mar 20:07
wredulus_pospolitus:
a
1 = 1/16
a
2 = a
1*q = 1/8 −−−> 1/16 * q = 1/8 −−−> q =

podstawiasz do wzoru i po sprawie
16 mar 20:17
Jolanta: | | 1 | | 1−(2)8 | | −255 | |
S8= |
| * |
| = |
| =151516 |
| | 16 | | 1−2 | | −16 | |
16 mar 22:58
Eta:
Można na piechotę
| | 1 | | 2 | | 4 | | 8 | | 1+2+4+8 | | 15 | |
S8= |
| + |
| + |
| + |
| +1+2+4+8= |
| +15= 15 |
| |
| | 16 | | 16 | | 16 | | 16 | | 16 | | 16 | |
16 mar 23:27
kaczorrr: sprawdz czy ciąg (an) jest arytmetyczny a) an=(−1)n +2 b) an= n+3/4n+7 c) an=n2 +4n
17 mar 18:12
17 mar 18:51
Gygh:
31 mar 20:00