ciąg arytmetyczny
kaczorrr: sprawdz czy ciąg (an) jest arytmetyczny a) an=(−1)n +2 b) an= n+3/4n+7 c) an=n2 +4n
17 mar 18:14
Jolanta:
c) an=n2+4n
an+1=(n+1)2+4(n+1)=n2+2n+1+4n+4
an+1−an=n2+6n+5−n2−4n=2n+5
Ciąg nie jest arytmetyczny Jeżeli jest arytmetyczny to różnica r jest liczba Jeżeli pojawia się
n ciąg nie jest arytmetyczny
17 mar 18:25
wredulus_pospolitus:
(a) nie
(b) nie
(c) nie
17 mar 18:42
Eta:
Ciąg arytmetyczny,to funkcja liniowa określona na zbiorze liczb naturalnych
żaden z tych podanych ciągów nie jest funkcją liniową
odp: jak podał wredulusiński
17 mar 18:49
Jolanta: A czy samo nie wystarczy? Dzieciaki z mojej rodzinki musiały obliczać różnice Parę lat minęło
więc nie jestem na bieżąco
17 mar 18:54