działania
Laura: a) |x+3/x−1| = 2
b) |4x+6| + x = 0
c) |x+2| = 2x+6
d) |x−2| = 4
W pierwszym przykładzie jest ułamek

/ to znak dzielenia
8 mar 15:17
wredulus_pospolitus:
| | 3 | |
(a) x + |
| − 1  |
| | x | |
Nieee? To zapisz to poprawnie
8 mar 15:53
wredulus_pospolitus:
|x+a| = b ; b > 0 ⇔ x+a = ±b ⇔ x = −a ± b
8 mar 15:54
Laura: |(x+3)/(x−1)| = 2
8 mar 16:45
.:
Okey
Wskazowka:
| x+3 | | x−1 + 4 | | 4 | |
| = |
| = 1 + |
| = 1 + s |
| x−1 | | x−1 | | x−1 | |
8 mar 16:50
aa:
bez "kombinowania"
| | x+3 | | x+3 | |
|
| =2 lub |
| = −2 , x≠1 |
| | x−1 | | x−1 | |
x+3= 2x−2 lub x+3= −2x+2
i po ptokach
8 mar 16:57
Laura: Dziękuję wam, ale ja potrzebuję pilnie każdego z podanych przeze mnie przykładów jeszcze na
dzisiaj. Próbowałam, nie jestem w stanie zrobić. Będę bardzo wdzięczna!
8 mar 17:46
8 mar 18:32