trojkat
karaczan: wykaż, że w trójkącie, który nie jest prostokątny, zachodzi równość:
ctgα/ctgβ=b2+c2−a2/a2+c2−b2
15 lut 22:12
a@b:
zastosuj tw. Sneliusa i tw. Carnota i po ptokach
15 lut 22:24
karaczan: O tym juz wiem, natomiast dalej nie wiem jak dokładnie to zrobić
15 lut 22:36
a@b:
czyli mam za Ciebie popracować ?
| | a | | b2+c2−a2 | | R | |
sinα= |
| cosα= |
| to ctgα= (b2+c2−a2)* |
| |
| | 2R | | 2bc | | abc | |
| | b | | a2+c2−b2 | | R | |
sinβ= |
| cosβ= |
| to ctgβ= (a2+c2−b2)* |
| |
| | 2R | | 2ac | | abc | |
i mamy tezę ....................
15 lut 22:46
15 lut 22:49