Zadanie z kwadratem dla chętnych licealistów.
Mila:

ABCD− kwadrat
|PA|=60
|PC|=40
|PD|=50
Oblicz dł. boku kwadratu.
4 lut 22:23
chichi:

zostawię rysunek do sprytnego rozwiązania
4 lut 23:04
Mila:
4 lut 23:25
Kacper:
5 lut 17:20
an: Licealiści niezbyt chętni , mnie z analitycznej i równań 3 okręgów wyszło
| | 52+√2300 | |
x=10√ |
| ≈70,69593879 |
| | 2 | |
i jest to raczej prawidłowy wynik, czy Milu potwierdzasz
6 lut 13:35
getin:
Ja robiłem trochę inaczej bo ułożyłem układ 3 równań
a2+b2=502
(x−a)2+b2=602
a2+(x−b)2=402
i mi z niego wyszło tyle samo bo x = 10√26+5√23
6 lut 14:42
Mila:
an, getin, potwierdzam wynik
6 lut 15:46
.:
Połowa z nich na feriach, reszta się szykuje do ferii, a Wy im dajecie zadania do rozwiązywania
6 lut 16:25
Mila:
Przeskalowałam wymiary − łatwiejsze rachunki.
1) Rozwiązanie z obrotem.
2)
Rozwiązanie z układem równań.
Wychodzi równanie dwukwadratowe , jedno z rozwiązań dodatnich odrzucone.
x<40+50 i x>10
W rozwiązaniu z obrotem nie ma tego problemu.
6 lut 17:18
Mila:

Zadanie z Olimpiady.
ABCD − Kwadrat
|EF|=5, |DE|=8, |DE|=7
Oblicz dł. boku kwadratu.
odp.
6 lut 17:28
Saizou :

Pewnie jest prostszy sposób.
α = 60°
AE = 4
√3
Na czworokącie ABCE można opisać okrąg.
<EBC = 60° (oparty na łuku AE)
CE = 4 oraz ED = 1
ΔCFE ~ ΔCHD ~ ΔCHD
| | √3 | | 2√3 | |
ΔBFE jest trójkątem 30, 60, 90, zatem BF = a−x, FE = |
| (a−x), BE = |
| (a−x) |
| | 3 | | 3 | |
Z tw. Ptolemeusza dla ABCE mamy
| | 2√3 | |
8• |
| (a−x) = 4√3•(a−5x) + 4a |
| | 3 | |
...
Z tw. Pitagorasa w ABC
...
12 lut 14:18
Saizou : Eta znasz prostszy sposób?
13 lut 21:59
Saizou : Mila może ty masz inny sposób?
14 lut 20:34
Mila:

Mam inny sposób. Nie wiem czy wyda się Wam prostszy.
α+β=90−δ,
Dorysowany Δ GAD.
1) w ΔDEF:
25=64+49−2*8*7cosδ
sin(α+β)=sin(90−δ)=cosδ
| | 5√3 | |
cos(α+β)=sinδ, sinδ= |
| |
| | 14 | |
2)
W ΔGED:
|GE|*a=44
|GE|
2=49+64−2*7*8 cos(α+β)
| | 5√3 | |
|GE|2=113−2*7*8* |
| =113−40√3 |
| | 14 | |
3)
================
14 lut 21:16
Saizou : Ciekawy pomysł z tym dorysowaniem trójkąta.
Z jakiej olimpiady to zadanie?
Zawsze mnie zastawilo skąd biorą się takie zadania. W sensie, w jaki sposób są one tworzone.
14 lut 21:23
Saizou : Do tego jeszcze nie usiadłem, będę się głowić w najbliższym czasie.
Dziękuję Mila.
Jestem ciekaw czy Eta coś dorzuci od siebie.
14 lut 22:18
Mila:
Czekamy na
Etę.
14 lut 22:49
Eta:

Może tak :
S −− z Herona
a
2= P
1+P
2+P
3+S
i Pitagoras
w AED i EBF i FCD
nie liczyłam

bo boli mnie głowa od paru dni .. ..
Myślę,że sposób podany przez
Milę jest najprostszy
Pozdrawiam
15 lut 23:06
Eta:
a2 miało być
15 lut 23:09
Saizou : Dzięki Eta, ale jak zaprzęgać Pitagorasa w takiej postaci, to sam on wystarczy. Jutro
przeliczę.
Teraz kminię to pierwsze.
Dużo zdrówka dla Ciebie.
15 lut 23:14
Mila:
Zdrowia
Eta,
Ostatnio są wahania pogodowe. Mnie też dzisiaj głowa bolała, co bardzo rzadko się zdarza.
Przeszło po kawie.
Pozdrawiam
16 lut 01:19
Min. Edukacji: Przypominam, że na ferie się nie zadaje😄
16 lut 04:15
Kacper:
16 lut 20:42