Funkcje trygonometryczne sumy i różnicy. sin(alfa + beta)
kabelodprodiza: Wiedząc, że α ∊ (π/2, π), β ∊ (0, π/2) oraz sinα = 1/3 i sinβ = 1/2, oblicz:
a) sin(α + β)
Nie wiem, jak się do tego zabrać. Ustaliłem, że kąt β = π/6 i próbowałem podstawić wiadome do
wzoru
redukcyjnego, ale to nadal pozostawiło niewiadomą, więc chyba tym sposobem zadania nie
rozwiążę.
Ma ktoś może jakieś wskazówki?
4 lut 11:44
4 lut 11:55
chichi:
korzystasz z pierwszego wzoru, z 1 tryg. wyznacz wartość 1 cosinusa, a drugiego możesz odczytać
z malej tabelki
4 lut 11:57