planimetria
maciekkk3214:

Punkt S jest punktem przecięcia przekątnych trapezu ABCD. Długości podstaw trapezu wynoszą 5 i
3, a jego pole jest równe 32. Oblicz pole trójkąta ASD.
Proszę o podpowiedź, co robię źle:
IABIICDI= k
IABIICDI=
53
k=
53
P
tr. = P
1 + P
2 + P
3 + P
4
P2P3 = k
2 =
259 −−> P
2=
259P
3
P2P4 = k
2 =
259 −−> P
2=
259P
4
P
4=
925P
2
P
4= P
3
P2P3 = k
2 =
259 −−> P
2=
259P
3
P3P1 = k
2 =
259 −−> P
1=
925P
3
P
tr. = 2P
3 + P
1 + P
2 = 2P
3 +
259P
3 +
925P
3
32= 2P
3 +
259P
3 +
925P
3
po obliczeniu tego wychodzi mi zły wynik, mógłby mi ktoś napisać co robię źle? w rozwiązaniach
jest podane, że
P2P3 = k i
P3P1 = k ale przecież stosunek pól jest równy
kwadratowi skali podobieństwa a nie skali podobieństwa, dlatego nie wiem czemu tak powinno
być, mógłby mi ktoś wytłumaczyć?
chichi:
to, że stosunek pól figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa, to się zgodzę.
ale jakim wałem ty porównujesz pola P
3,P
4 z P
2 
co to są podobne trójkąty

zerknij tu na wyprowadzenie wzorów ogólnych przez @
Eta
https://matematykaszkolna.pl/forum/191513.html